ZDRAVLJE

Preslana hrana škodi mališanima u pubertetu

Kasniji ulazak u pubertet, smanjena plodnost, povećan nivo stresa mogu biti rezultat prekomjerne konzumacije soli u dječijoj dobi

Stručnjaci tvrde da dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 5,8 grama. Ilustracija

Bebe i mame

10.2.2020

Prekomjerna konzumacija soli može odgoditi ulazak vašeg mališana u pubertet, ustanovili su američki istraživači. Također, ono može dovesti do smanjene plodnosti te povećanog nivoa stresa kod pogođenih osoba. 

Do ovog zaključka su stigli istraživači Univerziteta "Wyoming" koji su proučavali laboratorijske štakore. Tačnije, oni glodavci koji su konzumirali tri do četiri puta više soli nego što iznosi preporučena dnevna doza za ljude, znatno su kasnije "ušli u pubertet" u odnosu na štakore koji su hranjeni uobičajenom prehranom s normalnom količinom soli.

Naučnici, koji su svoje rezultate prezentirali na Evropskom kongresu endokrinologije, zaključili su da je unos soli potreban za pravilan razvoj organizma, no prekomjeran unos soli može ostaviti trag na reproduktivno zdravlje. Kasnije nastupanje puberteta, tvrde, može dovesti do problema u ponašanju, povećanog stresa i smanjene plodnosti.

Stručnjaci tvrde da dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 5,8 grama, što je otprilike jedna čajna kašičica, a najbolje je konzumirati oko 3,7 grama soli dnevno. Ova količina treba biti manja ako se radi o starijim osobama i onima s visokim krvnim pritiskom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.