SAVJETI

Tinejdžeri navalite na voće

Naučnici s Harvarda su otkrili da konzumiranje voća u tinejdžerskoj dobi umanjuje mogućnost obolijevanja od raka dojke

Ono što mlade djevojke jedu kasnije utječe na njihovo zdravlje. Ilustracija

Bebe i mame

12.2.2020

Voće donosi mnoge zdravstvene koristi našem organizmu, a jedna od najvećih je da će konzumiranje voća u mladosti spriječiti pojavu raka dojke u kasnijim godinama. 

Naučnici s Harvarda su otkrili da konzumiranje voća u tinejdžerskoj dobi umanjuje mogućnost obolijevanja od raka dojke. Anketa je provedena na 44.000 žena, koje su za potrebe istraživanja odgovarale na pitanja o svojim prehrambenim navikama u mladosti.

Otkriveno je da žene koje su u mladosti jele tri porcije voća na dan imaju 25 posto manju mogućnost da obole od raka dojke nego one koje su jele pola porcije. Voće koje, u ovom slučaju, najbolje utječe na naše zdravlje su jabuke, banane i grožđe.

- Studija naglašava važnost izbora namirnica, jer ono što mlade djevojke jedu kasnije utječe na njihovo zdravlje. Voće je puno antioksidansa koji se bore protiv oštećenja na ćelijama koja mogu dovesti do abnormalnog rasta stanica - objašnjavaju naučnici i naglašavaju da je mnogo bolje jesti cijele voćke nego piti sokove, jer konzumiranjem cijelih voćki unosimo u organizam i prijeko potrebna vlakna.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.