ISTRAŽIVANJE

Snaga današnje djece manja za 26 posto

Studija provedena na Univerzitetu u Eseksu pokazala je da je čak 50 posto manje mališana bilo u stanju u rukama nositi vlastitu težinu

Penjanje na drveće nekada je bilo sastavni dio odrastanja. Ilustracija

Bebe i mame

12.2.2020

Odstupanje od tradicionalnih aktivnosti, kao što su penjanje na drveće, uz konopac ili zidove, učinilo je modernog desetogodišnjaka fizički slabijim od svojih vršnjaka samo jedno desetljeće ranije. Oni mogu napraviti čak 27 posto manje trbušnjaka, snaga u rukama im je smanjena za sedam posto i općenito imaju slabiju muskulaturu nego djeca 90-ih. 

Dr. Gavin Sanderkok (Sandercock), stručnjak za fitnes sa Univerziteta u Eseksu, proučavao je snagu 315 desetogodišnjaka upoređujući ih sa 309 dječaka iz 1998. godine. Otkrio je da su čak i djeca istog odnosa težine i visine slabija, manje razvijene muskulature i da nisu mogla izvršiti fizičke zadatke koje je ranija generacija obavljala s lakoćom.

Tačnije, snaga im je smanjena za 26 posto, a čak je 50 posto manje njih bilo u stanju u rukama nositi vlastitu težinu.

- Penjanje na drveće ili uz konopac bilo je sastavni dio djetinjstva, ali školske vlasti i zdravstvene organizacije su to zabranile - rekao je Tam Frej (Fray), počasni predsjednik "Child Growth" fondacije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.