ZDRAVLJE

Dijabetes tipa 2 brže napreduje kod djece

S obzirom na sve veći broj djece s dijabetesom tipa 2, očekuje se znatno povećanje broja slučajeva bolesti srca i bubrega u mnogo mlađoj životnoj dobi

Kod mladih zabilježena manja učinkovitost lijekova. Ilustracija

Bebe i mame

12.2.2020

Dijabetes tipa 2 je agresivniji kod djece nego kod odraslih, a ozbiljne komplikacije javljaju se već nekoliko godina nakon dijagnoze, upozoravaju američki stručnjaci.  

S obzirom na sve veći broj djece s dijabetesom tipa 2, očekuje se znatno povećanje broja slučajeva bolesti srca i bubrega u mnogo mlađoj životnoj dobi nego što je uobičajeno.

Novi nalazi temelje se na podacima prikupljenim od 700 ispitanika s dijabetesom tipa 2 koji su bili u dobi od 10 do 17 godina.

Svi su ispitanici imali preveliku tjelesnu masu, a praćeni su prosječno četiri godine, piše stručni časopis "Diabetes Care".

Pokazalo se da do uništenja beta ćelija koje proizvode inzulin kod ovako mladih ispitanika dolazi četiri puta brže nego kod odraslih s dijabetesom tipa 2.  Uz to, kod mladih je zabilježena manja učinkovitost lijekova nego što je to slučaj kod odraslih. 

Naučnici s Univerziteta u Teksasu vjeruju da je ovakve rezultate moguće barem dijelom objasniti utjecajem hormona povezanih s pubertetom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.