SAVJETI

Pravilna prehrana školaraca

Dobar izbor za doručak je mlijeko, a još bolji fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta

Doručak je zaslužan za bolje ocjene. Ilustracija

Bebe i mame

13.2.2020

Mame, tate, bake, nane i djedovi i ostala logistiko velikih i malih školaraca u svoje redovne planere upišite barem 15 jutarnjih minuta za doručak. Nemojte ga propustiti, jer osim ugodnog početka dana, doručak je zaslužan i za bolje ocjene.  

Tako kažu rezultati istraživanja pa je to pouzdan poticaj za sve ambiciozne pametne glavice. Ali, mnogo je važnije zdravlje i osjećaj sreće i zadovoljstva, a i to počinje s dobrim doručkom.

A kakav je taj dobar doručak, zapravo? Za djecu, „mjerenje“ doručka počinje s okom, zatim nosom, pa tek onda – ako prođe prvu procjenu – nepcem. Treba dakle biti lijep i mirisati ugodno prije svega.

Isto tako treba slijediti i zapovijed piramide zdravlja, a to znači najveću zastupljenost žitarica, slijedi povrće i voće, mliječni proizvodi, riba i meso. Tek je tanki vrh piramide zaslađen slatkišima.

Jaja obiluju cinkom koji će povećati intelektualnu učinkovitost. Sadrže i vitamine grupe B koji pomažu za bolje pamćenje.

Pureća salama i sir također su bogati bjelančevinama, a najbolje ih je poslužiti uz integralni hljeb ili pecivo, svježe povrće, poput paradajza ili zelene salate. Uz masnije sendviče iscijedite sok od narandže koji je bogat vitaminom C.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.