PORODICA Izbirljivi mali gurmani

Djecu treba navikavati na sve vrste hrane

Dešava se da nakon najčešće dvije godine života, djeca počnu sa odbijanjem određene vrste hrane, tražeći isključivo onu koju vole

Bebe i mame
14.02.2020 10:32

Djeca vole da kontroliraju i sami odlučuju

Foto: Ilustracija

Djeca s rođenjem percipiraju navike svojih roditelja u svakom pogledu, te su tada podležna za kreiranje svih oblika ponašanja. Dešava se da nakon najčešće dvije godine života, djeca počnu sa odbijanjem određene vrste hrane, tražeći isključivo onu koju vole i preferiraju. 

Roditelji im nastoje udovoljiti, praveći grešku koja će djecu pratiti veliki dio života. Međutim postoje trikovi s kojima ovo možemo spriječiti, te adaptirati djecu na sve vrste hrane.

Biti dobar uzor - Kao roditelj, da bi dijete privikli na različite vrste hrane, moramo ih sami više konzumirati. Naša kuhinja mora biti obogaćena svim vrstama voća i povrća na koje ćemo djecu naviknuti, jer oni oponašaju roditelje. Ukoliko su roditelji izbirljivi u izboru hrane, potrebno je raditi na sopstvenim ciljevima, ako ne zbog sebe, zbog pružanja kvalitetne prehrambene raznolikosti svojoj djeci.

Ponuditi djeci "mito" - U periodu razvijanja i percepcje okoline, dok ne ostvare prve školske korake, djecu uvijek možemo uslovljavati na principu "nema igranja ili izlaska napolje, dok ne pojedeš neku vrstu hrane". Takvim pristupom, dijete neće razmišljati o vrsti hrane, ukusu, umišljenim neugodnostima koje osjeti prilikom konzumacije, već isključivo fokus će mu biti igra i izlazak.

Ponuditi raznolikost - Djeca vole da kontroliraju i sami odlučuju. Ali i tu ih možemo prevariti tako da svaki mogući izbor hrane bude ispravan. Postavljajući im veliki izbor kvalitetnih namirnica, selektivno izbacujući ono što smatramo da nije za njihov uzrast, rezultirat će da će se dijete samo adaptira na različite vrste prehrambenih proizvoda.

Komentari

NA VRH