KORISNO Kad mamin i tatin mezimac krene u prvi razred

Škola nije strašna zgrada

Odvojite dovoljno vremena za svog mališana i jasno mu stavite do znanja da može računati na vas u svakom trenutku

Bebe i mame
14.02.2020 17:00

Pokušajte olakšati svom školarcu

Foto: Ilustracija

Polazak mališana u prvi razred uvijek je veliki i stresan događaj za roditelje bez obzira na to da li je u pitanju prvo dijete u porodici koje kreće u školu ili drugo, treće… Nakratko zaboravite na vlastite brige i stres i pokušajte olakšati svom školarcu. 

Škola je nova sredina koja donosi i nove navike, pravila i odnose, pa imajte na umu da će vašem djetetu u početku trebati malo vremena da se na sve navikne.

Odvojite dovoljno vremena za njega i jasno mu stavite do znanja da može računati na vas u svakom trenutku, ali ga ipak podstičite da sve što može, uradi samostalno. Pomozite mu da usvoji navike koje se tiču učenja i domaćih zadataka, ali se potrudite da one ne budu opterećenje, već zadovoljstvo.

Škola ne mora biti strašna zgrada u kojoj vas ocjenjuju, ona je zabavno mjesto gdje se stječu nova znanja i prijateljstva.

Normalno je da svaki roditelj želi da mu dijete bude uspješno. Ipak, svedite svoja očekivanja i ambicije na realne mogućnosti djeteta. Ne vršite pritisak na njega nego ga pohvalite za sve što dobro uradi.

I, na kraju, ne zaboravite na odmor. Školske obaveze se obavljaju tokom radne sedmice, a vikend služi za uživanje i opuštanje.

Komentari

NA VRH