NUTRICIONIZAM

Nudite djeci povrće, slatkiše će sami otkriti

Bolje im je nuditi voće i povrće, a ako zatraže slatkiše, ipak ih ne treba uskraćivati

Previše šećera glavni je uzrok karijesa. Ilustracija

Bebe i mame

15.2.2020

Djeca trebaju probati svu hranu. Dopustite im ponekad i stvari za koje znate da imaju katastrofalan sastav, ali im pričajte da to ima mnogo šećera ili umjetnih boja koje tijelu ne trebaju i zato to ne treba jesti često.  

Mnogo roditelja ima dilemu kada djeci ponuditi slatkiše. Najčešći odgovor je negdje nakon prvog rođendana. Bolje im je nuditi voće i povrće, a ako zatraže slatkiše, ipak ih ne treba uskraćivati.

Uvijek treba izabrati one slatkiše koji, osim šećera, djetetu daju hranljive sastojke, kao što su bjelančevine, vitamini i minerali. Lizalice, tvrdi bomboni, karamele, jednostavni keksi te sokovi najlošiji su izbor jer se radi o proizvodima koji su gotovo čisti šećer, voda, boje i arome.

Bolji su izbor među gotovim proizvodima mliječni deserti namijenjeni djeci, sa smanjenim udjelom šećera, sladoled, voćni deserti te integralni keksi i tamna čokolada. Nutricionisti smatraju da se davanje slatkiša može odgađati sve dok dijete ne počne ići na rođendane, što je najčešće dob od dvije ili tri godine. Ali, šećer bi trebalo maksimalno izbjegavati u prvoj godini života, a pripaziti na količine i poslije. 

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje od 50 do 100 kalorija iz jednostavnih šećera na dan za djecu od jedne do četiri godine. To su od dvije do četiri kašičice. Previše šećera glavni je uzrok karijesa, debljine i pojave proljeva kod djece. Napominju da su nove generacije ovisne o šećeru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.