ODGOJ NAJMLAĐIH

Pustite djecu da ponekad budu "veliki" i da jasno i glasno kažu šta žele

Jedno je razmaziti djecu, a sasvim drugo njegovati njihovu kreativnost i pustiti ih da razbuktaju maštu

Morate ih podržavati. Ilustracija

Bebe i mame

17.2.2020

Odgajanje djeteta je najvažniji i najodgovorniji zadatak svakog roditelja, a jedini siguran način da ne padnu na ovom testu je da osluškuju potrebe mališana, tvrde stručnjaci.  

Ravnodušnost majki i očeva na interesiranja nasljednika mogu biti pogubni po njihov emocionalni razvoj. Zato, pažljivo osluškujte dječije porive i potrebe i uspostavite s njima blizak odnos u kojem će znati da su voljeni i da im "ne siječete krila prije nego što polete“.

Koliko god mislili da su oni mali, stručnjaci tvrde da su zreliji i mudriji nego što pretpostavljate, pa ih pustite da ponekad budu "veliki" i da jasno i glasno kažu šta žele.

Nemojte odmahnuti rukom na njihove prohtjeve, jer vam mogu mnogo toga kazati o karakteru i potencijalu vaših mališana. Jedno je razmaziti djecu, a sasvim drugo njegovati njihovu kreativnost i pustiti ih da razbuktaju maštu.  

Da biste nesputano njegovali talente, morate ih osluškivati i podržavati, a ako im uz to otvoreno pokazujete ljubav, na dobrom ste putu da odgojite izgrađenu, ostvarenu i zadovoljnu ličnost.

Koliko god mislili da su oni mali, stručnjaci tvrde da su zreliji i mudriji nego što pretpostavljate, pa ih pustite da ponekad budu "veliki" i da jasno i glasno kažu šta žele


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.