ORTOPEDI SAVJETUJU Ne opterećujte leđa školarcima

Đačka torba deformira kičmu

Stručnjaci upozoravaju da torba treba biti što lakša, kada je prazna može imati najviše kilogram

Bebe i mame
25.02.2020 10:31

Stručnjaci upozoravaju da torba treba biti što lakša

Foto: Ilustracija

Svaki treći učenik osnovne škole ima krivu kičmu, pokazuju rezultati sistematskih pregled. Koliko god mislili da krivac nije đačka torba, ona ipak može dovesti do deformiteta, jer djeca u nju stavljaju i što treba i što ne treba. Ovo važi ne samo za najmlađi nego i za tinejdžerski uzrast. Zato je važno da roditelji vode računa o tome, jer sigurno, tvrde ortopedi, mogu spriječiti krivljenje kičme. 

Stručnjaci upozoravaju da torba treba biti što lakša, kada je prazna može imati najviše kilogram, a kada se u nju stave knjige, sveske i pernica, ne bi trebalo da prelazi deset posto dječije težine.

  • Spriječite krivljenje kičme
    Spriječite krivljenje kičme Foto: Ilustracija

To znači da učenik koji ima 20 kilograma, ne smije nositi torbu težu od tri kilograma. Osim toga ona mora pratiti proporcije đaka, što znači da ne treba biti veća od širine leđa, iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka.

Kada dijete stavi torbu na leđa vidite može li neometano pokretati glavu lijevo i desno, ali i ispružiti ruke u stranu i uvis. Dobro je kada torba ima pregrade i džepiće, jer se tako stvari pametnije rasporede, što je dobro za pravilno držanje leđa.

Komentari

NA VRH