ISTRAŽIVANJE

Utjecaj ishrane na inteligenciju

Utvrđeno je da su djeca koja su jela svježe obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "junk" hranom pokazali opadanje u IQ poenima

Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utječe na razvoj mozga. Ilustracija

Bebe i mame

25.2.2020

Djeca koja često jedu brzu hranu umjesto domaćih kuhanih obroka rizikuju da smanje koeficijent inteligencije, objavili su naučnici s Univerziteta u Londonu. 

Istraživanje je provedeno na 4.000 djece uzrasta od tri do pet godina iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su djeca koja su jela svježe obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "junk" hranom pokazali opadanje u IQ poenima.

- Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utječe na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekt cijelih obroka podijeljenih u određene tipove - rekla je dr. Sofi fon Stam (Sophie von Stam) s Odjela za psihologiju Univerziteta "Goldsmits" u Londonu.

Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da djeci svakog dana pripremaju svježe i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.

Fon Stam je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentirani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za djecu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.