ISTRAŽIVANJE Mališani koji jedu brzu hranu imaju niži IQ

Utjecaj ishrane na inteligenciju

Utvrđeno je da su djeca koja su jela svježe obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "junk" hranom pokazali opadanje u IQ poenima

Bebe i mame
25.02.2020 15:59

Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utječe na razvoj mozga

Foto: Ilustracija

Djeca koja često jedu brzu hranu umjesto domaćih kuhanih obroka rizikuju da smanje koeficijent inteligencije, objavili su naučnici s Univerziteta u Londonu. 

Istraživanje je provedeno na 4.000 djece uzrasta od tri do pet godina iz različitih društveno-ekonomskih okruženja. Utvrđeno je da su djeca koja su jela svježe obroke pripremljene kod kuće bila bistrija, dok su mališani hranjeni "junk" hranom pokazali opadanje u IQ poenima.

- Poznato je da hrana koju unosimo u organizam utječe na razvoj mozga. Ranije studije pokazale su efekte određenih namirnica, ali je ovo prvi put da testiramo efekt cijelih obroka podijeljenih u određene tipove - rekla je dr. Sofi fon Stam (Sophie von Stam) s Odjela za psihologiju Univerziteta "Goldsmits" u Londonu.

Nažalost, dodala je ona, roditelje uglavnom finansijska ili poslovna situacija sprečava da djeci svakog dana pripremaju svježe i kvalitetne obroke, tako da se ne radi o pitanju izbora ili donošenja pogrešnih odluka.

Fon Stam je dodala da će rezultati istraživanja biti prezentirani i predstavnicima predškolskih i školskih ustanova, kako bi se istakla važnost kvalitetnih obroka i užina za djecu.

Komentari

NA VRH