PORODICA Plišane igračke pune bakterija

Kako zaštititi djecu od trovanja

Stručnjaci savjetuju da redovno perete igračke, pogotovo poslije djetetove bolesti jer se na taj način sprečava širenje zaraze i među ostalim članovima porodice

Bebe i mame

Čak je 80 posto plišanih meda puno bakterija

Foto: Ilustracija


Za mališane su plišane igračke drugari, podrška i utjeha, ali mogu biti opasne za njihovo zdravlje. Istraživanje kompanije za proizvodnju sredstava za higijenu „Detol“ upozorava da je čak 80 posto plišanih meda puno bakterija koje mogu biti okidač za trovanje hranom, a svaki četvrti sadrži tragove fekalija. 

Podaci su razumljivi kad se ima u vidu da čak 90 posto mališana ispusti igračku na pod, gdje se na njih lijepi prljavština i bakterije. Tek svaki četvrti roditelj pere igračke nakon djetetove bolesti, što znači da se klice nesmetano razvijaju, a zaprepašćuje podatak da se 20 posto plišanih drugara nikad nije „kupalo“.

  • Stručnjaci savjetuju roditeljima da redovno peru igračke

    Stručnjaci savjetuju roditeljima da redovno peru igračke

    Foto: Ilustracija


Stručnjaci savjetuju roditeljima da redovno peru igračke, pogotovo poslije djetetove bolesti jer na taj način sprečavaju širenje zaraze i među ostalim članovima porodice.

Preporučuje se pranje na niskoj temperaturi, a osim deterdženta, nije loše koristiti i neko antibakterijsko sredstvo. Perite igračke odvojeno od odjeće da biste izbjegli „seljenje“ bakterija s jedne na drugu stvar.

Više o temi Djeca

ISTRAŽIVANJE
Utjecaj ishrane na inteligenciju
NAKON PORODA
Tiha borba mladih mama
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na