VRIJEME PREHLADA Upale dišnih puteva

Pomozite djeci da lakše dišu

Upala grla kod djece je neugodnija nego kod odraslih, s obzirom na to da je često popraćena curenjem ili začepljenjem nosa, temperaturom i općim osjećajem slabost

Bebe i mame

Kada dijete boluje od upale grala, svaki roditelj boji se noći

Foto: Ilustracija


Sezona je virusa i prehlada, a jedna od najčešćih bolesti u zimskom periodu je upala grla. Kod djece je neugodnija nego kod odraslih, s obzirom na to da je često popraćena curenjem ili začepljenjem nosa, temperaturom i općim osjećajem slabosti, osipom na koži ili crvenilom očiju.  

Kada dijete boluje od upale grala, svaki roditelj boji se noći. Simptomi su tada izraženiji, naročito jak kašalj. Zbog suženih dišnih puteva djeca se često bude u snu, jer ne mogu disati.

Većina upala dišnih puteva, virusnih i bakterijskih, prolazi spontano. Pedijatra treba posjetiti ako se javljaju novi znakovi bolesti, pogotovo ako je riječ o neuobičajenim simptomima, ako se temperatura zadržava 3-4 dana, ako se znaci upale dišnih puteva pojačavaju, dijete sve više kašlje, postaje umorno, apetit slabi ili ako su roditelji izrazito zabrinuti.

  • Većina upala dišnih puteva, virusnih i bakterijskih, prolazi spontano

    Većina upala dišnih puteva, virusnih i bakterijskih, prolazi spontano

    Foto: Ilustracija


Virusne upale dišnih puteva često zahvataju više članova porodice, tako da roditelji nerijetko i sami mogu zaključiti kada je riječ o blažem obliku bolesti, koje mogu sami zbrinjavati bez pomoći zdravstvenih radnika.

Ipak, naročito je potreban oprez kada je riječ o dojenčadi, zbog njihovog nezrelog imunog sistema i relativno slabijih odbrambenih mogućnosti.

U onim slučajevima kada dijete ne može doći do zraka, kada jedva diše ili je poplavilo, ne čekajte ni sekundu i odmah potražite ljekarsku pomoć.

Više o temi Djeca

SAVJETI
Ublažite djeci kašalj

Više o:

Djeca Virusi Zdravlje
NA VRH

Podijeli članak na