NAŠA TEMA Najčešći simptom oboljenja dišnih organa

Kašalj ukazuje na oboljenje pluća

Može biti akutni, hronični, tvrdokorni i recidivirajući te suh, produktivan (vlažan), ravnomjeran ili u napadima

S. Husejnović / Avaz.ba

Često upućuje na osnovnu bolest

Foto: Ilustracija


Kašalj je jedan od najčešćih simptoma s kojima se pedijatri susreću u svakodnevnom radu te je jedan od najčešćih simptoma oboljenja dišnih organa. Ovo je potvrdila i mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar.

Bronhalno stablo

- Kašalj je odbrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne puteve stranih čestica, sekreta i ostalih produkata upale. Nastaje u svim upalnim promjenama dišnih puteva i pluća. Može biti akutni, hronični, tvrdokorni i recidivirajući te suh, produktivan (vlažan), ravnomjeran ili u napadima, ponekad praćen i povraćanjem, a javlja se u razno doba dana, danju ili noću - rekla je dr. Smlatić-Muhadžić. 

  • Smlatić-Muhadžić: Javlja se u razno doba dana

    Smlatić-Muhadžić: Javlja se u razno doba dana

    Foto: Avaz


Karakter kašlja, dodaje, često upućuje na osnovnu bolesti i često je praćen iskašljavanjem, izbacivanjem nagomilanog sekreta i produkta upale iz bronhalnog stabla u ždrijelo.

Dijete počne iskašljavati tek oko pete godine, a do tog vremena guta sekret.

Suho kašljucanje

- Dijete može iskašljavati sekret iz gornjih dišnih puteva, kod upale ždrijela, sinusa i krajnika. Kašalj može biti praćen hripanjem, promuklošću, može biti poput laveža psa, glasan i promukao. Kod upale ždrijela javlja se suho kašljucanje. Suzdržani kašalj nastaje kod djece kod pleuropneumeonije, a prepoznaje se po izrazitom naporu djece da potisnu refleks kašlja – rekla je dr. Smlatić-Muhadžić. 

Dugotrajni kašalj kod djece se javlja i ako se u najbližem okruženju puši. Navika kašljanja (kašljucanja) i psihogeno uvjetovan kašalj mogu se javiti u dječijoj dobi, ali vrlo rijetko.

Recidivirajući kašalj javlja se kao alergijski te kod uvećanog trećeg krajnika, učestalih infekcija gornjih dišnih puteva i kod astme.

Ne ignorirati

Kašalj je najčešći simptom bolesti, a često se pri samoj pojavi ignorira pod pretpostavkom da će sam nestati ili da se radi tek o usputnoj bolesti koja će proći u tren oka. No, običan se kašalj može pretvoriti u hroničan, a nastaje jer nije adekvatno liječen.

Više o temi Djeca

SAVJETI
Ublažite djeci kašalj
HRANA I ZDRAVLJE
Med ublažava dječiji kašalj
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na