SAVJETI

Zaštitite malog istraživača

Oni će pronaći još mnogo opasnih zamki, a vi ćete shvatiti da vam je dijete u “minskom polju”

Mislite da je vaš dom siguran, jer ste stavili zaštitu na utičnice. Ilustracija

Bebe i mame

27.2.2020

Djeca su mali istraživači i vole svoj nosić ili, bolje rečeno, prstiće svugdje gurnuti. Mislite da je vaš dom siguran, jer ste stavili zaštitu na utičnice, nemate bazen, zaštitili ste i vrata da dijete ne povrijedi prstiće... Šta kažu stručnjaci? 

Vjerujte, oni će pronaći još mnogo opasnih zamki, a vi ćete shvatiti da vam je dijete u “minskom polju”. 

Naprimjer, vitamine ili tablete koje pijete, ostavili ste na noćnom ormariću da vam budu nadohvat ruke. Za znatiželjno dijete to je pravi izazov. I kuhinjske krpe koje ste objesili o ručku pećnice, također su mamac. Poželjet će ih skinuti i pri tome će se, najvjerovatnije, opeći. 



Postoji i opasnost od sredstava za čišćenje koja držite ispod sudopera. Ilustracija

Potičete bebu da sama stoji i pri tome ste je stavili na komodu. Ništa neobično, jer vaša leđa neće trpjeti, a svoje zlato ionako držite i pazite. Osim toga, beba se sama ne može popeti gore.

Stručnjaci se s tim ne bi složili. Istina je da ste bebu vi stavili na komodu, ali otvorene ladice poslužit će joj kao ljestve.

Naime, postoji i opasnost od sredstava za čišćenje koja držite ispod sudopera. Nije bezopasno ni otvaranje ormara, jer se može domoći tatine kravate i pokušati je svezati sebi oko vrata, oponašajući oca.

Stručnjaci savjetuju da lijekove ne pijete pred djetetom, jer postoji mogućnost da odbije povrće koje mu servirate za ručak i želi ono što je mama jela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.