KORISNO

Zašto djeca dobivaju gnjide i uši češće od odraslih?

Ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje

Uši su iznimno česta pojava među djecom. Ilustracija

Bebe i mame

1.3.2020

Uši su paraziti koji žive na tjemenu kose, a ponekad i u obrvama ili trepavicama. Ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje, ali se hrane krvlju i iznimno su neugodni zbog svrbeža i iritacija koje izazivaju.  

Ponekad se na glavi mogu primijetiti oteklinice ili crvenilo te malene bijele tačkice na korijenu kose koje su zapravo jajašca. Uši su iznimno česta pojava među djecom, no kada ste zadnji puta čuli da ih ima neko od odraslih?  

Nije problem u ušima. Njima je savršeno svejedno na čijoj će glavi pronaći dom. One su sretne i u djedovoj i u unukovoj kosi podjednako. Ono što je razlog za brže i češće širenje ušiju među djecom je njihova zaigranost i prisnost.


Uši su neugodne zbog svrbeža i iritacija koje izazivaju. Ilustracija

Djeca su manje zaštitnički nastrojena kada je njihov lični prostor u pitanju. Ona dolaze u bliski fizički kontakt s vršnjacima tokom igre, dijele lične stvari s njima kao što su odjeća i igračke, što ušima olakšava putovanje od osobe do osobe.

Postoji na hiljade vrsta ušiju, pa one koje napadaju, primjerice, pse i mačke, neće se nastaniti na čovjeku. Ovdje treba rasvijetliti još jedan mit, a taj je da su djeca koja dobivaju uši prljava i ne brinu o higijeni. To jednostavno nije istina. Djeci treba reći da ne razmjenjuju kape, češljeve, gumice i trake za kosu, a ukoliko su se vć pojavili kod kuće s ušima, postoji niz preparata za njihovo uklanjanje.

Ponekad šampon neće biti dovoljan, pa ćete morati kupiti gusti češalj kako bi iščešljali gnjide s korijena vlasi. Isto tako, treba oprati svu odjeću, plišane igračke i posteljinu, jer uši se tamo sakriju i jedva čekaju novu glavu na koju će skočiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.