ODGOJ

Kako savladati dječiji inat

Jesu li vrijeme u kojem živimo, tempo i obaveze koje imamo, samo kap koja se prelijeva u situacijama kad naši mališani, prkoseći trenutku, našoj slabosti, umoru i nespremnosti, zahtijevaju da valjano i dobro reagiramo

Prkosno dijete vrlo često ispituje granice roditelja i okoline. Ilustracija

Bebe i mame

7.3.2020

Prkosno dijete vrlo često ispituje granice vlastitih roditelja i okoline. Važno je znati da postoje mogućnosti kako doskočiti prkosu, kako ga ublažiti ili ga staviti pod kontrolu. 

Jesu li vrijeme u kojem živimo, tempo i obaveze koje imamo, samo kap koja se prelijeva u situacijama kad naši mališani, prkoseći trenutku, našoj slabosti, umoru i nespremnosti, zahtijevaju da valjano i dobro reagiramo?


Pravovremeno upozorenje

Najavljeni odlasci izvan kuće mogu biti od koristi zato što možete djetetu vrlo jasno definirati svoja očekivanja i mogućnosti. Roditelji često nisu u mogućnosti zadovoljiti želje djece zbog finansijskih poteškoća.   

Odlazak u kupovinu i pravovremeni dogovor o mogućem izboru zasigurno neće rezultirati neprimjerenom reakcijom.

Dogovaranje

Sa malo većom djecom pokušajte se dogovoriti, budite saveznici, dajte djetetu mogućnost da između dvije sitnice odluči koju želi. 

Budite dosljedan roditelj. Ilustracija

Ako odlazite u kupovinu sa manjim djetetom, stručnjaci savjetuju da date djetetu da se nečim zabavi, bilo da se radi o nekoj igrački koju voli ili pecivu koje će grickati dok vi kupujete.

Kompromisi

Patrijarhalni roditelji zasigurno se ne bi složili s riječju kompromis. Čvrsta pravila ne čine djecu uviđajnima nego, naprotiv, uvjetuju kod djeteta inat, bijes i prkos. Budite dosljedan roditelj i ako s vremena na vrijeme popustite u svojim traženjima, to na kraju ne znači da gubite na autoritetu.  

Kod manjeg djeteta, u situacijama koje mogu dovesti do neuspjeha, dobro je koristiti strategiju “skretanja pažnje”. Poneki mališani u obilasku trgovine, u trenutku kad ugledaju neku od igračaka, naprosto se zalijepe za policu. U takvim i sličnim situacijama dobro je podići dijete i udaljiti ga kako bi pažnju usmjerilo na nešto drugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.