PORODICA

Greške u odgoju djece

Za pravilan razvoj djeteta vrlo je važno da mu stvorimo topao i ugodan dom i da ga znamo pravilno odgajati

Najčešća i najteža greška u odgoju djece je popustljiv odgoj i maženje. Ilustracija

Bebe i mame

9.3.2020

Možemo slobodno reći da je porodica prva škola za život u kojoj dijete stječe osnovno znanje o ljudima, o njihovim međusobnim odnosima i životnim problemima. Tu stječe prva iskustva koja će kasnije u životu primijeniti. Zato je i odgoj djece jedan od najtežih i najodgovornijih zadataka svakog člana porodice. 

Najčešća i najteža greška u odgoju djece je popustljiv odgoj i maženje. Razmaziti dijete ne znači često ga milovati i pokazivati mu ljubav i nježnost, već pretjerano ga pomagati i posluživati te, umjesto njega, obavljati sve one zadatke koje ono može već samo izvršiti.

Razmažena djeca vrlo brzo pokazuju posljedice maženja. Oni postaju samovoljni, nesamostalni, sebični, preosjetljivi, a često i asocijalni jer ih ne puštaju u društvo vršnjaka. Bježe od sistematskog rada, izbjegavaju dužnosti i uvijek traže ko će ih umjesto njih izvršavati. 


Odgoj djece jedan je od najtežih i najodgovornijih zadataka. Ilustracija

Takva djeca mogu trpjeti i od raznih nervoza, npr. noćnog straha, noćnog mokrenja u krevet, grickanja noktiju, mucanja i sl.

Kad roditelji izgube strpljenje s razmaženim i hirovitim djetetom, često prelaze na strogost, uvjereni da će se stanje popraviti.

Strog ili autoritativan odgoj primjenjuju i oni odgajatelji koji žele brzo i bez razmišljanja postići poslušnost, a i oni koji svoje dijete ne vole jer im predstavlja teret, pa su prema njemu nestrpljivi i nasilni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.