PREPORUKE Zdrava dječija prehrana

Roditelji oblikuju dobre navike u ishrani

Djeca majki koje odgajaju primjerom prije nego naređivanjem, jedu više povrća i prakticiraju zdraviju ishranu, objašnjavaju istraživači

Bebe i mame
12.03.2020 11:15

Od malena ih učiti zdravoj ishrani

Foto: Ilustracija

Svi roditelji žele da njihova djeca usvoje navike zdravog života i adekvatne ishrane, ali to ponekad može biti veliki izazov. Nova studija američkih naučnika pokazala je da će se djeca zdravije hraniti ako i same majke to rade i tako osiguraju pozitivan lični primjer. 

Studija objavljena u stručnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", samo je jedna od skorijih koja je ispitivala navike u ishrani porodica s malim primanjima.

Naime, domaćinstvima suočenim s finansijskim pritiskom znatno je teže da očuvaju navike zdravog života i ishrane među svim članovima, jer su „donosioci odluka" pod mnogo većim izazovom da na sto donose jeftinu, nezdravu hranu.

  • Svi roditelji žele da njihova djeca usvoje navike adekvatne ishrane
    Svi roditelji žele da njihova djeca usvoje navike adekvatne ishrane Foto: Ilustracija

Naučnici s Univerziteta "Michigan" tvrde da je za majke u domaćinstvima s malim primanjima, koje žele da se njihova djeca zdravo hrane, najbolje da i same usvoje zdrave navike. Takav pristup znatno je efikasniji nego bilo kakva prisila, ucjenjivanje ili kažnjavanje djece, a bolji je i od nagrađivanja.

Djeca majki koje odgajaju primjerom prije nego naređivanjem, jedu više povrća i, generalno, prakticiraju zdraviju ishranu, objašnjavaju istraživači.

Komentari

NA VRH