PREPORUKE

Roditelji oblikuju dobre navike u ishrani

Djeca majki koje odgajaju primjerom prije nego naređivanjem, jedu više povrća i prakticiraju zdraviju ishranu, objašnjavaju istraživači

Od malena ih učiti zdravoj ishrani. Ilustracija

Bebe i mame

12.3.2020

Svi roditelji žele da njihova djeca usvoje navike zdravog života i adekvatne ishrane, ali to ponekad može biti veliki izazov. Nova studija američkih naučnika pokazala je da će se djeca zdravije hraniti ako i same majke to rade i tako osiguraju pozitivan lični primjer. 

Studija objavljena u stručnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", samo je jedna od skorijih koja je ispitivala navike u ishrani porodica s malim primanjima.

Naime, domaćinstvima suočenim s finansijskim pritiskom znatno je teže da očuvaju navike zdravog života i ishrane među svim članovima, jer su „donosioci odluka" pod mnogo većim izazovom da na sto donose jeftinu, nezdravu hranu.



Svi roditelji žele da njihova djeca usvoje navike adekvatne ishrane. Ilustracija

Naučnici s Univerziteta "Michigan" tvrde da je za majke u domaćinstvima s malim primanjima, koje žele da se njihova djeca zdravo hrane, najbolje da i same usvoje zdrave navike. Takav pristup znatno je efikasniji nego bilo kakva prisila, ucjenjivanje ili kažnjavanje djece, a bolji je i od nagrađivanja.

Djeca majki koje odgajaju primjerom prije nego naređivanjem, jedu više povrća i, generalno, prakticiraju zdraviju ishranu, objašnjavaju istraživači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.