VAŽNO

Loše navike kod djece i kako ih se riješiti

Pri pojavi tikova najbolje je praviti se da ih ne primjećujete - u protivnom se oni još pojačaju i teže ih je iskorijeniti

Grickanje noktiju je česta pojava. Ilustracija

Bebe i mame

14.3.2020

Djeca predškolskog uzrasta često mogu razviti različite loše navike. Najčešće su: 

- Tikovi koji su u početku voljni pokreti koji kasnije postaju automatski bez kontrole volje i liče na refleksne pokrete. Tu spadaju grimase, žmirkanje, boranje čela, uvrtanje nosa, žmrkanje, kašljanje itd.

Pri pojavi tikova najbolje je praviti se da ih ne primjećujete. U protivnom se oni još pojačaju i teže ih je iskorijeniti. Za uspješno liječenje treba utvrditi i prvobitan uzrok tika.

- Gutanje maltera, dlaka i drugo. Roditelji često tumače kao nagonsku reakciju djeteta, jer navodno ne dobija dovoljno mineralnih materija u ishrani. Roditelji se često jave ljekaru sa zahtjevom da se djetetu prepišu dodatke prehrani. Ipak, u pitanju je samo loša navika koja se ne može liječiti preparatima.

- Grickanje noktiju je česta pojava i vrlo teško se suzbija. Prijetnje i kazne izazivaju sasvim suprotan efekt. Mazanje prstiju biberom, ljutom paprikom ne dovodi do trajnih uspjeha. Nekada se postigne rezultat kada se djetetu nabavi pribor za njegu noktiju. Slično je i sa sisanjem prstiju.

- Mucanje se u većini slučajeva javi kao loša navika ili reakcija na pogrešno vaspitanje (pretherana strogost, grdnja,vikanje ). Tome ne treba pridavati pažnju, ali treba iskorijeniti uzrok. Ipak, ako nakon mjesec-dva dijete ne prestane mucati, odvedite ga logopedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.