KORISNO

Ojačajte djetetu imunitet

Potrebno je ograničiti unos šećera, aditiva i nezdrave, procesuirane hrane

Koncentrirajte se na svježe povrće i voće. Ilustracija

Bebe i mame

21.3.2020

Kako biste dijete zaštitili od infekcija, ne možete ga držati pod staklenim zvonom, ali mu možete ojačati imunitet. Stručnjaci savjetuju koje korake trebate poduzeti.

Uvedite rutinu

1. Zdrava i izbalansirana ishrana - Kako bi dijete bilo zdravo, potrebno je ograničiti unos šećera, aditiva i nezdrave, procesuirane hrane. Koncentrirajte se na svježe povrće, voće, orašaste plodove i sjemenke, jaja, meso i hranu koja je bogata vitaminima i mineralima. 

2. Suplementi za jačanje imuniteta - Nekad je potrebno dodatno ojačati imunitet djece. Najbolje je koristiti suplemente koji su na prirodnoj bazi. U širokom spektru suplemenata za jačanje dečijeg imuniteta, svjetski pedijatri, imunolozi i alergolozi izdvojili su kolostrum po svom specifičnom načinu djelovanja. Unošenjem kolostruma dijete dobiva već formirana antitijela, koja su spremna da se bore protiv svake infekcije.


Zdrava i izbalansirana ishrana. Ilustracija

3. Dovoljno sna - U ovisnosti o uzrastu, djeci je potrebno između 8 i 14 sati sna dnevno. Uvedite rutinu. Djeca trebaju biti u krevetu do 21 sat. Ako su mlađi od tri-četiri godine, i popodnevni san im je neophodan. Za pravilno lučenje melatonina (hormon sna) trebaju spavati u mraku, a ne s uključenim svjetlom.

Rast i razvoj

4. Povišena temperatura - Iako mnogi roditelji osjete paniku čim termometar počne pokazivati da je temperatura povišena, treba imati u vidu da je ona zapravo samo simptom, a ne uzrok bolesti. Povišena temperatura je način na koji se dječiji organizam bori protiv infekcije pa ljekari savjetuju da se djetetu ne daju antipiretici ukoliko temperatura ne prelazi 38,5 stepeni. Povišena tjelesna temperatura nepovoljno djeluje na rast i razvoj mikroorganizama i znači da je organizam prepoznao problem i uključio svoje sisteme odbrane.

Pranje ruku

5. Iako je primarni put infekcije gornjih respiratornih puteva zrak, kontaktni prijenos putem ruku je isto jako značajan. Djeca često dodiruju u igri jedni druge, kao i iste igračke i namještaj. Dobra toaleta prvo nosa i usne duplje, a potom i ruku je od presudnog značaja za sprečavanje prelaska infekcije s jednog djeteta na drugo. Rastvorima na bazi morske vode redovno čistite dečiji nosić i postarajte se da piju dovoljno tečnosti tokom dana. Neophodno je da djeca redovno peru ruke toplom vodom i sapunom, posebno prije i nakon jela, kao i nakon svake upotrebe toaleta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.