SAVJETI

Priznavanje promjena u životu vaših mališana može biti korisno

Nekoliko stručnjaka koji su o ovoj temi razgovarali istaknulo je da anksioznost roditelja može učiniti da se djeca osjećaju nervozno

Djeca su sjajni emotivni detektori svojih roditelja. Ilustracija

Avaz.ba

8.4.2020

U ovo vrijeme kada rutina nije kao prije i kada su svi zabrinuti zbog pandemije koronavirusa, treba obratiti pažnju na djecu i kako se osjećaju. Iskoristite ove četiri tehnike da pomognete tjeskobnom djetetu, kažu stručnjaci.


Odredite šta se događa

Već samo priznavanje nedavnih promjena u životu vaše djece može biti korisno, rekli su psiholozi iz Njujorka. S malom djecom možete voditi neprestani popis stvari koje su se promijenile i stvari koje su ostale iste. 

Prođite taj popis usmeno sa svojom djecom, naprimjer: „Prije ste išli u školu, to se promijenilo, ali mama vas i dalje gnjavi svake večeri, to je ostalo isto.“ Tako će se djeca osjećati manje sama u svojim osjećajima, jer će znati da nisu jedini koji primjećuju da stvari nisu onakve kakve su nekad bile.


Predvidljivost je vrlo važna za anksioznu djecu. Ilustracija

Riješite se vlastite tjeskobe

Nekoliko stručnjaka koji su o ovoj temi razgovarali istaknulo je da anksioznost roditelja može učiniti da se djeca osjećaju nervozno. Naša djeca su sjajni emotivni detektori svojih roditelja, kažu psiholozi sa Univerziteta u Minesoti. Ako pokazujete svoju anksioznost, to može utjecati na interakciju s vašom djecom. 

Naučite djecu tehnikama opuštanja

Progresivno opuštanje mišića, gdje naprežete i zatim oslobađate pojedine grupe mišića, može biti od koristi za anksioznu djecu. Usto, pomaže i ako s djecom duboko dišete. 

Napravite raspored sa slikama

Predvidljivost je vrlo važna za anksioznu djecu, a jedan od načina da umirite djecu koja još ne čitaju jeste napraviti raspored koji sadrži slike prikazujući rutinu dana.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.