SAVJETI

Uskladite svoje obaveze s dječijima

Trudite se da ustajete u približno isto vrijeme kako biste zajedno doručkovali i imali vremena da malo razgovarate prije nego što vam počnu obaveze

Dogovorite se da u isto vrijeme budete vrijedni. Ilustracija

Avaz.ba

14.4.2020

Djeca slušaju nastavu putem televizije i šalju domaće zadatke posredstvom interneta, ali i vi radite od kuće tako da se škola i kancelarija sudaraju u nekoliko kvadrata. Nije lako ni vama ni njima pa je, zato, važno da pronađete zajednički jezik i ovu situaciju prevaziđete što bezbolnije, savjetuju stručnjaci.


Imat ćete motiv

Trudite se da ustajete u približno isto vrijeme kako biste zajedno doručkovali i imali vremena da malo razgovarate o neobaveznim stvarima prije nego što vam počnu obaveze.

Dogovorite se da u isto vrijeme budete vrijedni. Kada oni imaju časove i pišu zadatke, vi, također, radite, iako biste u tom trenutku možda radije kuhali ručak ili odmarali se. Važno je da oni vide da i vi imate obaveze slične njihovima pa će biti posvećeniji učenju, a i vi ćete imati motiv da dok traje njihova škola završite najvažniji dio posla.


Obavezno nagradite i sebe i djecu. Ilustracija

Kako je pretpostavka da vaš radni dan traje duže od njihovog školskog, objasnite im da vam je još izvjesno vrijeme potreban mir za posao, a da se oni povuku u svoju sobu, da se odmore ili da ostanu tu, ali da čitaju knjigu, slušaju muziku uz pomoć slušalica. Poželjno je da ispoštuju vaše radno vrijeme.


Kada se opustiti

Kada i vi završite posao, obavezno nagradite i sebe i djecu nekim slatkišem, poslasticom koju volite, pojačajte muziku, igrajte neku društvenu igru... neka znaju da su obaveze tog dana gotove i da sada možete da se opustite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.