SAVJETI

Najčešće bolesti u djetinjstvu

Kod djece s čestim infekcijama posavjetujte se s pedijatrom, koji će vam preporučiti potrebne dodatne mjere za jačanje imuniteta

Obavezna posjeta pedijatru je kada povišena temperatura traje više od 5 dana. Ilustracija

Avaz.ba

30.4.2020

Infekcije dišnog sistema spadaju u najčešće bolesti u djetinjstvu. Djeca najčešće obolijevaju od infekcija gornjeg dijela dišnog sistema (prehlada, upala sinusa, ušiju, grla i ždrijela). Te infekcije u pravilu nisu jake, ali ako se ponavljaju i ako su dugotrajne, mogu pogoditi kvalitetu djetetova života. 


Opći simptomi

S obzirom na trajanje infekcije dišnog sistema mogu se podijeliti na akutne infekcije, ponavljajuče (česte) akutne infekcije, kronične infekcije koje traju više od tri mjeseca.

Opći simptomi infekcije su povišena tjelesna temperatura, umor, slabost, pospanost, groznica, razdražljivost, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita.

Simptomi se različito razvijaju za različite bolesti, a ozbiljnost simptoma, također, ovisi o spremnosti imunološkog sistema pojedine osobe da se bori protiv infekcija. Infekcija izazvana virusima koja kod starije djece uzrokuje vrlo blage smetnje kod novorođenčeta ili dojenčeta može izazvati komplikacije.


Jedan od simptoma je upala grla. Ilustracija

Učestale, ali blage virusne infekcije (npr. obična prehlada, rinitis) kod većine djece ne zahtijevaju ljekarski pregled i većinom nestaju za pet do sedam dana. Za razliku od odraslih većinu virusnih infekcija kod djece prati povišena tjelesna temperatura.

Kod djece s čestim infekcijama posavjetujte se s pedijatrom, koji će vam preporučiti potrebne dodatne mjere za jačanje imuniteta. Za poticanje tjelesne otpornosti djece mogu se upotrebljavati dodaci prehrani koji aktiviraju imunitet,posebne one iz prirodnih izvora.


Kada pedijatru

Obavezna posjeta pedijatru je kada povišena temperatura traje više od 5 dana, dijete je blijedo, pepeljasto sivo ili plavkasto, lošije reagira, ima znakove povećanog rada dišnog sistema ili diše brže, dijete jeca, odbija hranu i tekućinu, rjeđe piški, ima suhe sluznice, ima otečene zglobove ili udove, ima osip na koži koji ne blijedi nakon pritiska.

Novorođenčad i dojenčad do 6. mjeseca života imaju nezreo imunološki sustav. Zato je potreban posjet pedijatru ako je temperatura iznad 39 stepeni celzija jedan dan ili imaju jedan od gore navedenih znakova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.