VAŽNO

Zašto je sport potreban djeci

Za sportsku aktivnost, tvrde stručnjaci, je dokazano da unapređuje zdravlje

Poboljšava tjelesnu kondiciju. Ilustracija

Avaz.ba

1.5.2020

Ljubav prema sportu je izrazito lijepa osobina koju kod djece treba njegovati, bilo da je riječ samo o povremenom "haklu" s prijateljima ili o bavljenju sportom unutar sportskog kluba. Uključivanje u organiziranu sportsku aktivnost koja je primjerena dobi može izrazito povoljno utjecati na razvoj mlade osobe i usaditi joj neke vrijedne kvalitete kao što su odgovornost, upornost, sposobnost za timski rad i dr.

Za sportsku aktivnost, tvrde stručnjaci, je dokazano da unapređuje zdravlje. Kontrola tjelesne težine, prevencija bolesti srčanog i krvožilnog sistema, a i nekih hroničnih bolesti kao što je osteoporoza u kasnijoj dobi.


Mališani razvijaju osnovna motorička znanja. Ilustracija

Poboljšava tjelesnu kondiciju. Navika vježbanja stvorena već u ranoj dobi čini osnovu za održavanje tjelesne kondicije tijekom cijelog života. Osim blagotvornih učinaka na zdravlje, ona, također, smanjuje rizik od težih oštećenja pri padovima, sudarima i sl., te ostvaruje preduvjet za razvoj motoričkih znanja.

Također, razvija osnovna motorička znanja kao što su trčanje, skakanje, bacanje i dr. čime se stvara baza za usvajanje težih vještina , a dokazano je kako učestvovanje u tjelesnim aktivnostima poboljšava koncentraciju i učenje.

Stručnjaci tvrde kako djeca koja su u sistemu organizirane tjelesne aktivnosti su manje sklona nervozi, potištenosti, napetosti i stresu .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.