ZDRAVO DIJETE

Simptomi koji se čine strašnim, a zapravo to nisu

Bolovi u stomaku su česta pojava i obično se događaju kada se dijete prejede ili pojede hranu koja nije dobra za njegov želudac

Glavobolja uglavnom nije rezultat nečega ozbiljnog. Ilustracija

bebe i mame

7.5.2020

Svaki roditelj zabrine se kada primijeti da se njegovo dijete ne osjeća dobro. Ali, stručnjaci savjetuju da najprije dobro obrate pažnju na njihove simptome, prije nego što zaključe da je nešto ozbiljno u pitanju. Možda je stanje bezazleno, a roditeljska briga je bezrazložna. 


Dajte mu što više tečnosti

Među takvim simptomima je povraćanje. Često se događa i uglavnom nema nikakve veze s nekim ozbiljnim problemom. Dijete, najvjerojatnije, jede previše ili je prehlađeno. Roditelji često paniče, ali povraćanje, iako se nekad čini strašnim, nije veliki problem.

Preporuke ljekara su da djetetu dajete što više tečnosti i osigurate da ima dovoljno svježeg zraka. 

Začepljen nos je još jedan čest, ali bezazlen problem. Djeca, u prosjeku, obole šest do osam puta godišnje od infekcije gornjih dišnih puteva. Ali, roditelji se plaše kada se nos začepi jer im to otežava disanje, posebno noću.

Preporučuje se upotreba fizioloških kapi i luka kako bi se isušila sluznica.


Često pokvare želudac

Bolovi u stomaku su, također, česta pojava i obično se događaju kada se dijete prejede ili pojede hranu koja nije dobra za njegov želudac. Iako može djelovati zastrašujuće, ne zahtijeva odlazak ljekaru sve dok ne počne sprečavati dijete da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti.

Često se događa da se djeci pokvari želudac, a s time često dolazi i dijareja. Ona nije "zabavna", ali nije ni razlog za odlazak ljekaru. Najvažnija jeda djetetu dajete dosta tečnosti i laganu hranu.  

Glavobolja se javlja i kod djece, kao kod odraslih, ali uglavnom nije rezultat nečega ozbiljnog. Najčešće je posljedica toga što dijete zaboravlja piti vodu, previše skače ili je pod stresom zbog zadaće.

Osigurajte da dijete pije dovoljno vode i da ima priliku opustiti se.


Kašalj je čest simptom virusa i antibiotici nisu potrebni. Ilustracija

Temperatura može biti znak da djetetu rastu zubi, ima problema sa želucem ili se prehladilo. Ako ne prelazi 39 stepeni, možete diujete liječiti kod kuće. Doktori skreću pažnju da je važno da roditelji zapamte da je temperatura dio obrambenog sistema tijela i da, u većini slučajeva, nije previše ozbiljna.

Roditelje brine kad dijete izgubi energiju, ali ljekari i za to imaju objašnjenej - dijete, vjerojatno, samo raste.

Jer, dok prolaze kroz fazu odrastanja, djeca mogu više spavati i biti lijena. 

Djeca često padaju i budu puna modrica, a doktori smatraju da nema razloga za brigu, sve dok ione nisu ekstremne. Liječenje nije potrebno jer modrice uglavnom nestaju u roku od nekoliko dana.  

Kućni lijekovi

Kašalj je čest simptom virusa i antibiotici nisu potrebni. Doktori preporučuju primjenu kućnih lijekova i izbjegavanje hrane i pića koji bi mogli dodatno iziritirati grlo.

Slično dijareji i bolu u stomaku, i zatvor se može desiti zbog nečega što je dijete pojelo, a što mu ne odgovara. Doktori preporučuju da mu dajete dosta tečnosti i pričekate oko sedam dana. Nakon toga, ako zatvor ne prođe, trebali biste posjetiti ljekar

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.