SAVJETI

Vodič za dnevno spavanje kod beba i djece: Pridržavajte se ovih pravila

Šta ako beba neće da spava po danu ili zadrijema na pogrešnom mjestu

Vrijedni savjeti za bebe. Ilustracija

Bebe i mame

8.5.2020

Dnevno spavanje kod beba i male djece je neophodno za njihov pravilan rast i razvoj. Pored toga. što je dijete manje, to je veća vjerovatnoća da će u nedostatku sna biti umorno i nervozno tokom dana.

Šta ako beba neće da spava po danu ili zadrijema na pogrešnom mjestu? Donosimo nekoliko pravila za uspostavljanje rutine dnevnog spavanja i upućujemo na greške koje treba da izbjegavate kako bi vaša beba ili dijete spavali po danu.

Dnevno spavanje kod beba prema opštim smjernicama treba da ima ovakav ritam:

    Bebe do godinu dana trebaju do 3 sata dnevnog i do 12 sati noćnog sna.

    Djeca do dvije godine treba do sat i po dnevnog sna.

    Mališanima do tri godine treba do sat vremena spavanja po danu, a djeci do četiri godine treba pola sata dnevnog spavanja.

    Djeci od 5 i više godina dnevni san uglavnom nije potreban, osim nešto dnevnog odmora.

Dnevno spavanje kod beba i male djece – šta raditi, a šta ne?

Kako prepoznati da je dijete pospano?

Trljanje očiju, plakanje, grčeviti pokreti i zijevanje mogu biti znaci pospanosti kod beba.

Ako je malo dijete premoreno, ne može tako lako zaspati, pa zato pripazite na navedene znake koji će vam pokazati da je vrijeme za krevet.

Starije bebe i djeca uz to mogu postati i nespretni, hiperaktivni, skloni padovima i povređivanju, i pritom se teško odvajaju od vas.

Šta ako mališani zaspu na “pogrešnom” mjestu?

Šta ako beba zaspe u svojoj sjedalici u autu? Samo je unesite u kuću zajedno sa sjedalicom.

Ona bez problema može odspavati koliko joj treba i u sjedalici ili kolicima. Ne morate je buditi ili premještati u krevetić.

Ako beba zadrijema u svojoj ljuljašci, samo pripazite na nju. Ako je već u dubokom snu, možda je i možete prenijeti u krevetić.

Vrijedni savjeti za bebe. Ilustracija

Budite svjesni da se dužina sna kod beba i djece mijenja

Novorođenčad spava čak 16 sati na dan, s tim da se budi zbog hranjenja i mijenjanja pelena. Kako počnu rasti trebaće im sve manje i manje sna tokom dana, a sve više tokom noći.

U dobi od 6 mjeseci bebe bi već trebalo su u stanju spavati cijelu noć i da na to sve spavaju još par puta i tokom dana, obično oko podneva i u kasno poslijepodne.

Oko prve godine života, bebe obično spavaju samo jednom ili dva puta dnevno i oko 11 sati tokom noći.

Ako je dijete već dovoljno veliko da izdrži dnevni tempo bez umora i nervoze, ne insistirajte na dnevnom spavanju.

U mnogim vrtićima čine tu grešku, i stavljaju djecu iz starijih vrtićkih grupa na spavanje u podne, što mališane poprilično frustrira. Radije umjesto gnjavaže oko sna koji neće doći na oči, probajte u tom periodu da odmarate i čitate priče ili se igrate nekih mirnijih igara.


Ne oslanjajte se na kratka drijemanja

Može biti primamljivo da bebino drijemanje ugurate u vrijeme kada obavljate neke sitnije poslove, ali trudite se da vam to ne pređe u naviku.

Ako beba stalno spava u kratkim navratima, najverovatnije se ne odmori onoliko joj je potrebno. 

Ako se uvijek čini kao da je umorna, a vaš raspored je pretrpan raznim zadacima, razmislite o smanjivanju ili preuređivanju svojih obaveza ili zamolite baku da vam pomogne kako bi beba imale redovna, prava drijemanja. 

Dnevno spavanje kod beba: Hranjenje, pauza pa onda drijemanje

Prirodno je da bebe zaspu poslije hranjenja. Uspavljivanje bebe dojenjem ili hranjenjem biočicom može biti odlično iskustvo za zbližavanje roditelja i bebe, ali vremenom to može postati jedini način na koji će beba moći zaspati.

Pokušajte odvojiti dojenje od spavanja pauzom od barem par minuta; pročitajte bebi priču, pjevajte joj tiho ili joj promijenite pelenu u međuvremenu. 

Ako smatrate da je dnevno spavanje kod beba prekratko – produžite drijemanje

Da li vam se čini da je beba često pospana? Nervozna? Da li je starija od 6 mjeseci, a još uvijek spava po 20-ak minuta u nekoliko navrata tokom dana?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.