RODITELJSTVO

Učestvujte u odgoju: Šest pravila za tate

Igrajte se s djecom, izađite napolje s njima, jednostavno im se posvetite

Odvojite vrijeme i za igru. Ilustracija

Bebe i mame

9.5.2020

Iako podjela na muške i ženske poslove polako nestaje, odgoj djece je ostao mamin posao. Ipak, tate su djeci vrlo važne pa je onda važno i da jednako kao i majke učestvuju u odgoju


Narušen odnos

1. Nemojte biti prijetnja - Mame često djeci prijete očevima- Vidjet ćeš kad tata doće ili Šta će tata na to reći. Time se narušava odnos između djeteta i oca. Zato ne dozvolite da budete dežurno strašilo zato što nemate vremena da se bavite djecom. Ali, zato pokušajte produžiti vrijeme koje ćete provoditi sa svojom porodicom.

2. Objasnite im - Kada dođete kući s posla objasnite djetetu da ste umorni i da vam treba pola sata ili sat tišine za odmor. Nakon toga igrajte se s djecom, izađite napolje s njima, jednostavno im se posvetite.


Zajedničko vrijeme veoma je važno. Ilustracija

3. Planirajte - Unaprijed planirajte šta ćete tog dana raditi s djecom - igra, šetnja, odlazak u kino.... mogućnosti je mnogo. Osmišljeno vrijeme obećava zajedničko kvalitetno druženje.

4. Rituali - Porodični rituali stvaraju harmoničnu atmosferu. Vrijeme koje ćete provesti s djecom ne mora uvijek biti ispunjeno igrom. Tata može presvući dijete, okupati ga, nahraniti ili mu pročitati priču za laku noć.


Vožnja bicikla

5. Aktivnost - Sami sebe zadužite za igru s loptom, vožnju bicikla, trčanje ili šetnje s djecom.

6. Odgovornost - Nemojte odgovornost za odgoj djece prepuštati majkama. Uključite se u odgoj i donošenje odluka. Jer, tako radi pravi tata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.