ISHRANA

Karfiol i brokula - zdravo može biti i ukusno

Važno je da zakamuflirate njegov jak miris, a to je moguće kada ga pripremite u supi s drugim povrćem ili na neki drugi način

Brokula djeci nije omiljena. Ilustracija

Bebe i mame

10.5.2020

Karfiol i brokula možda nisu omiljena dječija hrana zbog svog jakog mirisa, ali su izuzetno zdravi. Riječ je o povrću iz porodice kupusa za koje je naučno dokazano da su najbolji zaštitnici organizma od raznih kancerogenih promjena. 

U frižideru karfiol možete čuvate najviše tri dana, a ukoliko je skuhan treba ga jesti odmah, što se posebno odnosi na djecu. Kupljeni karfiol čuvajte u frižideru u papirnoj ili plastičnoj kesi. Da biste izbjegli nakupljanje vlage, karfiol svakako položite stabljikom prema dole.

Iako to djeci nije najomiljenije povrće, postoje načini pripreme karfiola koji će se dopasti i najizbirljivijima.

Važno je da zakamuflirate njegov jak miris, a to je moguće kada ga pripremite u supi s drugim povrćem ili pak na neki drugi način, ali pazite da to podsjeća na hranu koju vaše dijete inače voli jesti.


Važno je da zakamuflirate jak miris karfiola. Ilustracija

Karfiol u sebi gotovo da ne sadrži masti, ima malo ugljikohidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Stručnjaci su nedavno otkrili da fitonutrijenti šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima uključenih u procese detoksifikacije.

Ovo povrće u sebi sadrži i vitamin C, folnu kiselinu i beta karoten, pa je odličan čuvar kardiovaskularnog sistema.

Da biste najbolje iskoristili sve hranjive supstance iz karfiola, kuhajte ga kratko, najbolje desetak minuta. Tako će zadržati svoje zdrave sastojke, a miris mu neće biti jak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.