ISHRANA

Kako je najbolje zamrznuti i čuvati kašice

Možete zamrzavati svaku namirnicu posebno, ai i već gotovu kašicu

Možete zamrzavati svaku namirnicu posebno, ai i već gotovu kašicu. Ilustracija

Bebe i mame

14.5.2020

Zamrzavanje domaćih kašica ponekad je odlična opcija, kada nemate vremena da svaki dan pripemate obrke za bebu ili kada napravite sedmični jelovnik da sebi olakšate. 

Za što lakšu organizaciju pri zamrzavanju kašica, najbolje je da koristite kalupe za led. 

Možete zamrzavati svaku namirnicu posebno, ai i već gotovu kašicu. Trebate znati da će pri odmrzavanju kašica otpustiti određenu količinu vode, a vi je ne bacajte, već kada budete zagrijavali kašicu, umiješajte I tu vodu, jer je ona punavtamina.

Voće, povrće i meso treba svježe zamrzavati, kako bi duže trajalo.


Zamrzavanje voća

Jabuke: Najbolje da ih zamrznete svježe isjeckane u kolutove, ili izrendane. Skuhane mogu potamniti.

Avokado: Može potamniti ako zamrznete izblendan, pa je najbolje da zamrznete isječen.

Kajsije: Njih je najbolje zamrznuti skuhane.

Banane: Najbolje zamrznuti u komadu, izrezanu na pola.

Borovnice: Zamrznite cijele plodove, a mogu pustiti vodu pri odmrzavanju

Dinja: Isjeckajte je pa zamrznite.

Trešnje: Zamrznite u komadu ili napraviti kašu.

Kruške: Mogu potamniti ako ih zamrzavate kao kašu.

Šljive: Zamrznite ih kuhane ili svježe izrezane na pola.

Jagode: Najbolje je zamrznuti ih svježe.

Voće, povrće i meso za kašice treba svježe zamrzavati. Ilustracija

Zamrzavanje povrća

Brokula: Najbolje svježe u komadu. 

Buranija: Zamrznite je blanširanu.

Cvekla: Skuhana kaša ili u komadu najbolja je za zamrzivač.

Mrkva: Taođer skuhana kaša ili u komadu.

Karfiol: Njega je najbolje zamrznuti svježeg u komadu.

Grašak: U zamrzivač može i svjež, ali i skuhan, u kaši.

Krompir: Najbolje svjež i isjeckan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.