KORISNO Zašto je kvalitetan doručak toliko važan

Zdrave navike: Evo kako treba započeti dan

I higijena zuba je izuzetno bitna stavka u životu naših mališana

Bebe i mame

Kvalitetan doručak izuzetno je bitan za početak dobrog dana

Foto: Ilustracija


I za nas, a i za djecu veoma je važno na koji način započinjemo naš dan. Dobar početak dana značit će i njegov dobar ostatak. Nekoliko je zdravih jutarnjih navika koje možete uvrstiti u dnevnu rutinu svojih mališana.

Čaj prije doručka

Topao napitak odmah nakon buđenja dobra je ideja, a još je bolje ako je u pitanju biljni čaj. Za mališane su nana ili kamilica pravi izbor. Kamilica je blaga, može se uvesti već u najranijem periodu. 

Ljekovita je za bebin stomak, ima protivupalono dejstvo na sluznicu kože i umiruje djecu ako se ne osjećaju dobro. Nana je također jedan od omiljenih čajeva mališana. Blag je za stomak, a izuzetno djelotvorna kod problema sa varenjem, grčevima ili plinovima.

Ako dodate nekoliko kapi limuna (nakon uvođenja citrusa u ishranu), t će biti još jedan benefit za ovaj topli napitak. Takva kombinacija pravi odličnu podlogu u stomaku za obrok koji slijedi, pravi baznu sredinu u organizmu i priprema stomak za doručak.

Ako želite usvojiti ovu rutinu, umjesto kravljeg mlijeka, tople čokolade ili soka počnite ujutro djetetu nudity čaj. Da bi se određena navika usvojila i zadržala potrebno je vrijeme pa budite uporni i dosljedni u novoj rutini.

Doručak

Kvalitetan doručak izuzetno je bitan za početak dobrog dana, a ima I brojne prednosti za dobrobit cijelog organizma, za zdravlje i zdrav način ishrane kako nas, tako I djece. 

Zašto je doručak toliko važan? Jutro je period kada se organizam budi i započinje novi dan. Ujutro se proizvodi holesterol u jetri koji je neophodan za sintezu hormona i mnoge druge funkcije. 

Masnoće koje ujutro unesemo putem hrane pomažu nam da se sintetizira “dobri” holesterol. Kajmak, kiselo mlijeko, sir, puter, avokado odlične su namirnice za doručak. Ujutro se dobro metaboliziraju i bjelančevine pa je i iskoristljivost proteina izuzetno dobra.

Zato su jaja idealna namirnica za jutarnji obrok u svim oblicima.  

Djeci možete napraviti i kaše od cijelih skuhanih zrna poput kvinoje, prosa, heljde. Mafini s različitom vrstom brašna i sjemenkama mogu biti dobar “doručak za ponijeti” ako negdje žurite ujutro s djecom. 

Higijena zuba

  • Kako bi zubi bili zdravi, bez karijesa, neophodno je steći naviku njihovog pranja

    Kako bi zubi bili zdravi, bez karijesa, neophodno je steći naviku njihovog pranja

    Foto: Ilustracija


Nakon doručka, slijede umivanje, pranje ruku I zuba. Higijena zuba je izuzetno bitna stavka u životu naših mališana. Kako bi im zubi bili zdravi, bez karijesa, neophodno je steći naviku njihovog pranja. 

Da biste izbjegli potencijalni strah od odlaska kod zubara, odvedite dijete kod stomatologa na upoznavanje. Neka dijete sjedne u stolicu, pogleda instrumente. Stomatolozi znaju kako mogu najlakše opustiti djecu. 

Kod kuće, osim što ćete insitirati na pranju zuba nakon svakog obroka, pričajte djeci zašto je dobro prati zube I koje opasnosti nosi karijes. Kao i kod drugih navika, i za ovu su potrebni vrijeme i dosljednost. Budite uporni i insistirajte, kako bi vasa djeca imala blistave osmjehe i zdrave zube. 

Zdravlje u kući
Šta jesti za zdrav doručak
Svakodnevica
Kada počinju nicati prvi zubi

Više o temi Doručak

SAVJETI
Doručkom do boljih ocjena u školi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na