ISTRAŽIVANJA Naučnici dokazali

Stres u djetinjstvu - loš imunitet u starijoj dobi

Može uzrokovati pojavu ranica i plikova u ustima

Avaz.ba
16.05.2020 19:38

Mališani su obično imali stresno djetinjstvo

Foto: Ilustracija

Stresne situacije u ranim danima djetinjstva uzimaju svoj danak i imaju dugotrajan efekt na cjelokupno zdravlje u godinama koje slijede, tvrde američki istraživači.  

Oni su se bavili izučavanjem imunološkog sistema kod tinejdžera koji su imali stresno djetinjstvo, bili izloženi zlostavljanju ili proveli život u sirotištu. Posebnu su pažnju posvetili nivou antitijela koja se javljaju kod latentnog herpes simplex virusa tipa 1 (HSV-1).

Ovaj virus koji je otkriven kod dvije trećine Amerikanaca, može uzrokovati pojavu ranica i plikova u ustima. Osobe sa zdravim imunološkim sistemom imaju sposobnost držanja pod kontrolom ovog virusa, a reakcije se javljaju samo u situacijama kada je organizam izložen stresu ili bolesti.

  • To se može odraziti na njihove sposobnosti učenja
    To se može odraziti na njihove sposobnosti učenja Foto: Ilustracija

Međutim, osobe sa oslabljenim imunim sistemom suočavaju se s problemima kada je u pitanju borba organizma protiv ovog virusa i stvaranja antitijela protiv aktiviranog virusa.

Studija provedena na Univerzitetu Wisconsin-Madison došla je do podataka koji govore da je kod tinejdžera koji su bili predmet fizičkog zlostavljanja ili stresnih situacija u svom okruženju, zabilježen povišen nivo HSV-1 antitijela, što je prvi pokazatelj narušenog imunog sistema.

Čak i kada dođe do promjene okruženja u kojem dijete kasnije odrasta, u psihološkom smislu djeca reagiraju na svaki, pa čak i najmanji stres. To se može odraziti na njihove sposobnosti učenja, ali i na kompletno ponašanje, a narušeni imuni sistem će zasigurno imati utjecaja na kompletno zdravlje djeteta.

Komentari

NA VRH