PREPORUKE Koju hranu smije jesti, da li pomažu fiziološke otopine...

Kada muči stomačna gripa: Kako pomoći bebi

Najznačajnije je da roditelji u takvim situacijama vode računa da dijete ne dehidrira

Avaz.ba

Djetetu treba davati tzv. elektrolitske ili fiziološke napitke

Foto: Ilustracija


Beba mora nadomjestiti gubitak tečnosti, što je uobičajeno kod stomačne gripe. Groznica, povraćanje ili proljev mogu biti uzročnici jake dehidracije, ukoliko se ne liječe. Stomačna gripa jednostavno mora ići svojim tokom. To u suštini znači da za nju ne postoji lijek. Najznačajnije je da roditelji u takvim situacijama vode računa da dijete ne dehidrira. 

Djetetu treba davati tzv. elektrolitske ili fiziološke napitke. Čista voda se ne preporučuje u slučaju stomačne gripe. Ukoliko se stanje pogoršava zbog hrane iz flašice, najbolje je ne davati je djetetu dok se ne oporavi.

Kada počnete primjećivati naznake poboljšanja, krenite sa postepenim uvođenjem flašice i čvrste hrane. U početku će vam se činiti da se stanje pogoršava, no ne brinite. Sve dok izbacuje manje nego što unosi, nemate razloga za zabrinutost.

  • Veoma je bitna higijena

    Veoma je bitna higijena

    Foto: Ilustracija


Bebu nastojte što je moguće prije vratiti uobičajenom načinu ishrane. Normalna ishrana obezbjeđuje unošenje u organizam svih potrebnih nutrijenata koji su veoma bitni u borbi protiv virusa - uzročnika stomačne gripe, koji pomažu u bržem eliminiranju infekcija. 

Najčešći simptomi stomačne gripe su povraćanje i proljev. Nerijetko su ovi osnovni simptomi popraćeni bolom u stomaku, groznicom i glavoboljom. Mogu je uzrokovati različiti virusi koji u organizam dospijevaju iz napitaka i hrane.

S obzirom na to da je riječ o izrazito zaraznom oboljenju, veoma je bitna higijena, ponajprije pranje ruku, pogotovo ukoliko se u vašem okruženju nalazi oboljeli od ove vrste gripe.

Više o temi Djeca

ISTRAŽIVANJA
Bebe biraju igračke prema spolu

Više o:

Djeca Virus Stomak Bol
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na