NJEGA

Zamke preparata za dječiju kosu i kožu

Zato je preporuka da se koristi samo kozmetika namijenjena isključivo djeci, bez dodatih mirisa, boja, konzervanasa i pigmenata, sa PH vrijednošću koja ne prelazi 5,5

Razlog promjena na dječijoj koži može biti i atopijski dermatitis. Ilustracija

Avaz.ba

20.5.2020

Kod beba i male djece ne treba pretjerivati s upotrebom preparata za njegu i higijenu jer će previše kozmetičkih sredstava samo dodatno isušiti nježnu i osjetljivu kožu u tako ranoj životnoj dobi. 

Kupujući razne šampone, kupke, sapune, kremice i ulja, roditelji ponekad zaborave koliko je zapravo hemijskih sastojaka u svim tim proizvodima, koje direktno nanose na dječiju kožu, koja je u prvim mjesecima posebno podložna infekcijama i sklona reagiranju na različite nadražaje.

Razlog promjena na dječijoj koži može biti i atopijski dermatitis. To je urođena sklonost ka alergijskim reakcijama. Simptomi se mogu javiti već u prvim mjesecima života, a obuhvataju crvenilo, ekcem i veoma suhu kožu, uz jak svrbež.


Kod djece je površinski sloj kože epiderm mnogo nježniji. Ilustracija

Ekcem se manifestira pojavom crvenila ili mjehurićima na koži. Promjene se javljaju na licu, vlasištu, na dijelu vrata iza leđa, na prevojima tijela, a mogu zahvatiti i cijelo tijelo bebe. 

Zato je preporuka da se koristi samo kozmetika namijenjena isključivo djeci, bez dodatih mirisa, boja, konzervanasa i pigmenata, sa PH vrijednošću koja ne prelazi 5,5.  

Kod djece je površinski sloj kože epiderm mnogo nježniji jer nisu u potpunosti razvijene aktivnosti lojnih i znojnih žlijezda, a sadržaj lipida je manji. Zbog svega toga, mehanizam termoregulacije kod mališana je mnogo osjetljiviji, u odnosu na zrelu kožu odraslih.

Njihova koža se lakše isušuje, podložnija je negativnim djelovanjima sunca, povredama i infekcijama. Za pravilnu njegu najvažnije je očuvati lipidni sloj kože, čija PH vrijednost iznosi oko 5,5. Svaka promjena PH vrijednosti kožu čini osjetljivijom na dehidrataciju, infekcije, iritacije i alergije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.