NJEGA Zašto ne smijete pretjerivati

Zamke preparata za dječiju kosu i kožu

Zato je preporuka da se koristi samo kozmetika namijenjena isključivo djeci, bez dodatih mirisa, boja, konzervanasa i pigmenata, sa PH vrijednošću koja ne prelazi 5,5

Avaz.ba

Razlog promjena na dječijoj koži može biti i atopijski dermatitis

Foto: Ilustracija


Kod beba i male djece ne treba pretjerivati s upotrebom preparata za njegu i higijenu jer će previše kozmetičkih sredstava samo dodatno isušiti nježnu i osjetljivu kožu u tako ranoj životnoj dobi. 

Kupujući razne šampone, kupke, sapune, kremice i ulja, roditelji ponekad zaborave koliko je zapravo hemijskih sastojaka u svim tim proizvodima, koje direktno nanose na dječiju kožu, koja je u prvim mjesecima posebno podložna infekcijama i sklona reagiranju na različite nadražaje.

Razlog promjena na dječijoj koži može biti i atopijski dermatitis. To je urođena sklonost ka alergijskim reakcijama. Simptomi se mogu javiti već u prvim mjesecima života, a obuhvataju crvenilo, ekcem i veoma suhu kožu, uz jak svrbež.

  • Kod djece je površinski sloj kože epiderm mnogo nježniji

    Kod djece je površinski sloj kože epiderm mnogo nježniji

    Foto: Ilustracija


Ekcem se manifestira pojavom crvenila ili mjehurićima na koži. Promjene se javljaju na licu, vlasištu, na dijelu vrata iza leđa, na prevojima tijela, a mogu zahvatiti i cijelo tijelo bebe. 

Zato je preporuka da se koristi samo kozmetika namijenjena isključivo djeci, bez dodatih mirisa, boja, konzervanasa i pigmenata, sa PH vrijednošću koja ne prelazi 5,5.  

Kod djece je površinski sloj kože epiderm mnogo nježniji jer nisu u potpunosti razvijene aktivnosti lojnih i znojnih žlijezda, a sadržaj lipida je manji. Zbog svega toga, mehanizam termoregulacije kod mališana je mnogo osjetljiviji, u odnosu na zrelu kožu odraslih.

Njihova koža se lakše isušuje, podložnija je negativnim djelovanjima sunca, povredama i infekcijama. Za pravilnu njegu najvažnije je očuvati lipidni sloj kože, čija PH vrijednost iznosi oko 5,5. Svaka promjena PH vrijednosti kožu čini osjetljivijom na dehidrataciju, infekcije, iritacije i alergije.

Svakodnevica
Zašto su djeca „bolesnija" noću

Više o temi Bebe

ISTRAŽIVANJA
Bebe ne vole buku

Više o:

Bebe Kupanje Koža Kosa
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na