KORISNO

Mali trikovi za odlazak u krevet

U početku počnite cijelu proceduru pola sata prije nego što bi dijete inače zaspalo

Uvijek se držite strogo utvrđenog rasporeda. Ilustracija

Avaz.ba

21.5.2020

Ako nikako ne uspijevate navesti dijete da na vrijeme ode na spavanje, probajte nekoliko savjeta Mandy Garni, suosnivača klinike „Milpond Sleep" iz Engleske. 

- Uvijek se držite strogo utvrđenog rasporeda - kupanje, oblačenje pidžame, priča za lakunoć, gašenje svjetla - koji ne treba trajati duže od pola sata. Ne dozvolite im da se tokom tih aktivnosti vrate u dnevnu sobu, jer ćete poremetiti ustaljeni ritam.

U početku počnite cijelu proceduru pola sata prije nego što bi dijete inače zaspalo.

- Sedmicu kasnije, pošto ste se uvjerili da dijete lako zaspi nakon gašenja svjetla, pomjerite unaprijed početak priprema za krevet za 15 minuta.

- Nakon još jedne sedmice, pomjerite proceduru za još 15 minuta ranije dok ne dođete do željenog cilja, odnosno vremena kad smatrate da dijete treba odlaziti na spavanje. Ako primijetite da djetetu treba duže od 15 minuta da se uspava, pomjerite odlazak u krevet za malo kasnije.


Nemojte dozvoliti da ujutru spava duže nego obično. Ilustracija

Nemojte dozvoliti da ujutru spava duže nego obično, čak ni vikendom. Neka djeca se bude rano ujutro. Iako je to teže riješiti, za uporne ranoranioce pokušajte sljedeće:  

- Primijenite lukavstvo i navečer spustite roletne. Ako spriječite prodor ranog jutarnjeg sunca, dječiji organizam nastavit će lučiti melatonin, hormon koji produžava san.

- Pokušajte sistemom nagrađivanja. Recite im da dobra vila donosi poklone djeci koja lijepo spavaju. Stavite im kraj postelje kutiju u koju ćete im ostavljati mala iznenađenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.