NAUČNO O MAJČINOM MLIJEKU Izraelski naučnici dokazali

Majčino mlijeko kaloričnije nakon godinu dojenja

U mlijeku majki koje su kraće dojile bilo je više od sedam posto mliječnih masti

Avaz.ba

Nutritivna vrijednost majčinog mlijeka se povećava

Foto: Ilustracija


Najnovija naučna istraživanja pokazuju da je mlijeko majki koje svoje bebe doje više od godine bogatije mastima i da ima veću energetsku vrijednost od mlijeka majki koje svoje bebe doje nekoliko mjeseci. Stručnjaci navode da je moguće da se nutritivna vrijednost majčinog mlijeka povećava zbog toga što bebe u starijoj dobi rjeđe doje. 

Broj kalorija

Istraživanjem, koje je predvodio doktor Dror Mandel s Univerziteta Tel Aviv u Izraelu, obuhvaćeno je 27 dojilja koje imaju bebe starosti od dva do šest mjeseci i 34 dojilje čije su bebe stare 12 do 39 mjeseci. 

U mlijeku majki koje su kraće dojile bilo je više od sedam posto mliječnih masti, dok je mlijeko majki koje su duže dojile sadržavalo 11 posto mliječnih masti.

  • Energetska vrijednost litra mlijeka majki koje su kraće dojile bila je 740 kalorija

    Energetska vrijednost litra mlijeka majki koje su kraće dojile bila je 740 kalorija

    Foto: Ilustracija


Energetska vrijednost litra mlijeka majki koje su kraće dojile bila je 740 kalorija, dok je u mlijeku majki koje su duže dojile bilo 880 kalorija.

Korist za bebu

Američka pedijatrijska akademija preporučuje majkama da svoje bebe do šest mjeseci isključivo doje i navode da je do godinu majčino mlijeko veoma korisno u ishrani dojenčeta. 

Međutim, Mandel i njegove kolege smatraju da vremenska granica za dojenje ne postoji i da majčino mlijeko ima nutritivnu vrijednost i nakon godinu dana.

Bebe i mame
Razvoj vida kod beba

Više o temi Beba

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na