SAVJETI

Budite oprezno pri davanju paradajza djeci

Paradajz, zbog visokog nivoa kiselosti, može da dovede do pojave "nemirnih crijeva" kod najmlađih

Kod najmlađih može izazvati osip. Ilustracija

Avaz.ba

29.5.2020

Sezona paradajza je već počela, a ovo sočno povrće tek će da nas mami sa pijačnih tezgi. Zbog toga, a i uz saznanje o njegovoj visokoj hranljivoj vrijednosti, bogatstvu vitamina A i C, mnogi roditelji požure da ga ubace u ishranu svojih beba. Međutim, stručnjaci kažu da sa njim treba biti vrlo oprezan.

Paradajz, zbog visokog nivoa kiselosti, može da dovede do pojave "nemirnih crijeva" kod najmlađih i da izazove osip. Zato je najbolje da se sa njim sačeka do desetog mjeseca, a još bolje do prvog bebinog rođendana. 


Važno je da se dobro spremi. Ilustracija

Kako je u kuhanom obliku daleko blaži što se tiče kiselosti, stručnjaci kažu da takav može da se konzumira i u osmom mjesecu. Ali važno je da se dobro spremi, tako što će se isjeckati na kockice i ostaviti da se krčka u vodi, a onda propasirati.

Značajno je da paradajz koji ste kupili ne stavljate u frižider niti na mjesto gdje će biti direktno izložen suncu, nego da ga što prije iskoristite, a do tada da stoji na sobnoj temperaturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.