KORISNO

Ovo morate odmah da uradite ako dijete počne da se guši

Kad primjetite da je djetetu nešto zapelo u ustima pokušajte da ga navedete da se nakašlje

Pružite mu prvu pomoć. Ilustracija

Avaz.ba

1.6.2020

Sitne igračke ili predmeti koje mališani stavljaju u usta krivi su za čak trećinu smrti mlađih od 14 godina. Ovo morate odmah da uradite ako dijete počne da se guši, upozoravaju stručnjaci. 

1. Kad primjetite da je djetetu nešto zapelo u ustima pokušajte da ga navedete da se nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano tijelo. Položaj u trenutku kad strano tijelo još ne smeta nije važan, dijete će se instinktivno postaviti kako treba.

2. Ako se strano tijelo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da neko odmah pozove hitnu pomoć, ali dijete za to vrijeme nikako ne smijete ostaviti samo, već počnite da mu pružate pomoć.

3. Uhvatite dijete za donju vilicu i položite ga preko svog koljena. Ako ste dešnjak i držite djetetovu vilicu desnom rukom, onda preko desnog koljena. Ako ste ljevoruki, obratno.

4. Uzimite dijete sa obje ruke i obmotajte ih oko njegovog grudnog koša, tako da ga blago savijete na napred i vršite pritisak pritiskajući snažno i popuštajući - naizmjenično. Taj zahvat, također, može pomoći da dijete samo izbaci strano tijelo i dušnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.