PRIPREME Stvari koje će vam sigurno pomoći

Šta treba svakoj mami kad se beba rodi

Jastuk za hranjenje je jedan je od korisnijih predmeta koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu

Bebe i mame

Bebe do četvrtog mjeseca u prosjeku spavaju 18 sati dnevno

Foto: Ilustracija


Nijedna mama ne može u potpunosti biti spremna na dolazak bebe iz porodilišta kući, ali to je ne bi trebalo plašiti, već joj pomoći da se opusti i da se lakše nosi sa izazovima. Nekoliko je osnovnih stvari koje će pomoći mamama u pripremi za majčinstvo.

Jastučić za dojenje

1. Autosjedalica i kolica - Prije kupovine autosjedalice treba voditi računa za koji uzrast bebe je namijenjena te odgovara li modelu vašeg automobila. Nešto kasnije bit će vam potrebna i kolica, a najvažnija je praktičnost sklapanja.

2. Jastuk za hranjenje - To je jedan je od korisnijih predmeta koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu. Mamama će trebati i jastučići za dojenje, a praktični su i grudnjaci za dojenje.

3. Oprema za previjanje - Pelene su u raznim veličinama, a bebe vrlo brzo rastu. Zbog toga je dobro pratiti težinu bebe i u pripremi imati jedan broj veće. Uz pelene su potrebne i vlažne maramice te krema ili neko drugo sredstvo protiv iritacija na koži.

  • Treba voditi računa o funkcionalnost odjeće za bebe - da se lako skida.

    Treba voditi računa o funkcionalnost odjeće za bebe - da se lako skida.

    Foto: Ilustracija


4. Odjeća i dekice - Rijetko tko može odoljeti minijaturnim odjevnim kombinacijama pa su dječji ormari često puni odjeće. Ali, prije svega bi trebalo voditi računa o njenoj funkcionalnost - da se lako skida.

5. Sigurno mjesto za spavanje - Bebe do četvrtog mjeseca u prosjeku spavaju 18 sati dnevno. Zato je važno da je mjesto za spavanje sigurno. Najsigurniji za novorođenčad je krevetić u spavaćoj sobi roditelja, a nije preporučljivo da je dijete s roditeljima u krevetu.

Idealan položaj

6. Oprema za kupanje - Bebe je sigurnije i praktičnije kupati u manjim kadama s protivkliznim površinama i koje su prilagođene tako da se dijete stavlja u položaj idealan za kupanje. Postoje i podloge koje se mogu staviti u umivaonik. Za kupanje su potrebni šamponi i losioni prilagođeni za bebinu kožu, kao i peškirti i ogrtači za sušenje nakon kupanja.

Više o temi Beba

KORISNO
Kada bebe razlikuju boje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na