PRIPREME

Šta treba svakoj mami kad se beba rodi

Jastuk za hranjenje je jedan je od korisnijih predmeta koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu

Bebe do četvrtog mjeseca u prosjeku spavaju 18 sati dnevno. Ilustracija

Bebe i mame

3.6.2020

Nijedna mama ne može u potpunosti biti spremna na dolazak bebe iz porodilišta kući, ali to je ne bi trebalo plašiti, već joj pomoći da se opusti i da se lakše nosi sa izazovima. Nekoliko je osnovnih stvari koje će pomoći mamama u pripremi za majčinstvo.



Jastučić za dojenje

1. Autosjedalica i kolica - Prije kupovine autosjedalice treba voditi računa za koji uzrast bebe je namijenjena te odgovara li modelu vašeg automobila. Nešto kasnije bit će vam potrebna i kolica, a najvažnija je praktičnost sklapanja.

2. Jastuk za hranjenje - To je jedan je od korisnijih predmeta koji će osigurati udoban položaj za mamu, ali i bebu. Mamama će trebati i jastučići za dojenje, a praktični su i grudnjaci za dojenje.

3. Oprema za previjanje - Pelene su u raznim veličinama, a bebe vrlo brzo rastu. Zbog toga je dobro pratiti težinu bebe i u pripremi imati jedan broj veće. Uz pelene su potrebne i vlažne maramice te krema ili neko drugo sredstvo protiv iritacija na koži.

Treba voditi računa o funkcionalnost odjeće za bebe - da se lako skida.. Ilustracija

4. Odjeća i dekice - Rijetko tko može odoljeti minijaturnim odjevnim kombinacijama pa su dječji ormari često puni odjeće. Ali, prije svega bi trebalo voditi računa o njenoj funkcionalnost - da se lako skida.

5. Sigurno mjesto za spavanje - Bebe do četvrtog mjeseca u prosjeku spavaju 18 sati dnevno. Zato je važno da je mjesto za spavanje sigurno. Najsigurniji za novorođenčad je krevetić u spavaćoj sobi roditelja, a nije preporučljivo da je dijete s roditeljima u krevetu.


Idealan položaj

6. Oprema za kupanje - Bebe je sigurnije i praktičnije kupati u manjim kadama s protivkliznim površinama i koje su prilagođene tako da se dijete stavlja u položaj idealan za kupanje. Postoje i podloge koje se mogu staviti u umivaonik. Za kupanje su potrebni šamponi i losioni prilagođeni za bebinu kožu, kao i peškirti i ogrtači za sušenje nakon kupanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.