SAVJETI Led na kvrgu, gaza na ranu

Šta ćete uraditi kad se beba udari u glavu

Većina udaraca povrijedit će samo kožu lobanje, a ne i sam moždani dio ispod nje

Avaz.ba
06.06.2020 12:26

Ozljeda kože lobanje može obilno krvariti

Foto: Ilustracija

Kako vaša beba postaje pokretna tako će se događati i male poteškoće prilikom učenja puzanja i hodanja - padovi i udarci glavicom. Svaka beba tako udari glavicom i više od nekoliko puta tokom tog procesa učenja. Vi možete pripaziti da se takvi padovi događaju što manje i osigurati prostor u kojem se beba kreće tako da zaštitite oštre rubove namještaja, uklonite opasne staklene predmete i sl.  

No, budite sigurni da je glavica vaše bebe građena tako da izdrži kvrge i masnice odrastanja, učenja puzanja i hodanja. Većina udaraca povrijedit će samo kožu lobanje, a ne i sam moždani dio ispod nje. Ozljeda kože lobanje može obilno krvariti, a kvrga će se pojaviti gotovo odmah.

  • Stavite led ili hladni oblog na kvrgu
    Stavite led ili hladni oblog na kvrgu Foto: Ilustracija

Šta ćete učiniti?

- Stavite led ili hladni oblog na kvrgu i držite 20-tak minuta kako biste smanjili oteklinu. Ako vam dijete ne dopušta da stavite oblog ili da ga držite dovoljno dugo, ne brinite, to neće pogoršati povredu, pa pokušajte prvo utješiti dijete.

- Zaustavite krvarenje čistom gazom.

- Obratite pažnju na pojavu simptoma potresa mozga ili većih hematoma. Ako je beba aktivna, puže, hoda, priča i igra se kao i prije povrede, vrlo vjerovatno je sve u redu. No, iz predostrožnosti ne stavljajte bebu na spavanje barem sat vremena nakon povrede i provjerite svakih 20-tak minuta tokom prvog spavanja.

- Vjerujte svojim instiktima, pa iako se beba ponaša sasvim uobičajeno, ali vi osjećate da nešto nije kako treba, nazovite svog pedijatra i provjerite. Bolje biti siguran nego zažaliti.

Tagovi

Beba Glava Padovi

Komentari

NA VRH