KORISNO

Kraći period između dvije trudnoće - veći rizik za autizam kod mlađe djece

Moguće je da se majčino tijelo ne može dovoljno brzo regenerirati od prethodne trudnoće ako je razmak između dvoje djece prekratak

Za rizik autizma nije važno koliko je majka stara. Ilustracija

Avaz.ba

8.6.2020

Što je kraći period između dvije trudnoće, to je veći rizik da će mlađe dijete biti autistično. Naučnici Univerziteta Columbia u Njujorku to su dokazali u svom istraživanju. Analizirani su nalazi 600 000 djece iz Kalifornije koja su rođena kao drugo dijete u periodu između 1992. i 2002. godine.

Za rizik autizma nije važno koliko je majka stara, nego koliko je vremena prošlo između dvije trudnoće. Ukoliko majka u periodu od godine nakon poroda ponovo ostane trudna, povećava se rizik autizma za drugo dijete za tri puta.

Iako je rizik autizma kod žena koje naprave veću pauzu između dvije trudnoće i dalje prisutan, što je veća pauza, to rizik opada. Naučnici još nemaju pravo objašnjenje ovog fenomena. Moguće je da se majčino tijelo ne može dovoljno brzo regenerirati od prethodne trudnoće ako je razmak između dvoje djece prekratak. Zbog nedostatka objašnjenja, stručnjaci ne preporučuju povećavanje vremena između dvije trudnoće. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.