KORISNO Prehrana djece

Zeleno lišće čuva zdravlje mozga i očiju naših mališana

Špinat je izvanredan izvor vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu

Avaz.ba

Špinat je dobar izvor folata

Foto: Ilustracija


Špinat je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica iz grupe povrća. Svima nam je poznato da Popaj postane super-snažan kada pojede špinat, ali, osim toga, ova biljka štiti i od mnogih oboljenja te čuva zdravlje mozga i očiju naših mališana

Istraživači su u špinati identificirali 13 različitih flavonoida koji imaju antioksidantno i potencijalno antikancerogeno djelovanje. Špinat je izvanredan izvor vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Jedna od njihovih važnih uloga u organizmu je i sprečavanje oksidacije holesterola te tako, posljedično i čuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Šolja kuhanog špinata osigurava 295 posto dnevnih potreba za vitaminom A, te oko 30 posto dnevnih potreba za vitaminom C.

Špinat je, također, dobar izvor folata, vitamina iz B grupe. Jedna šolja kuhanog špinata osigurava 65,6 posto dnevnih potreba za folnom kiselinom te oko 40 posto dnevnih potreba za magnezijem. U istoj porciji može se naći i dnevna doza vitamina K, koji je neophodan za pravilan proces mineralizacije kosti.

Biranje i čuvanje špinata

Špinat koji kupujete trebao bi biti intenzivno zelene boje, bez požutjelih dijelova i oštećenja na ivicama. Tako ćete biti sigurni da kupujete svježe povrće. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, čuvajte ga u frižideru i to bez prethodnog pranja, jer vlaga može uzrokovati kvarenje. Već skuhani špinat nije dobro ostavljati duže vrijeme, ni u frižideru, ni u zamrzivaču.  

  • Špinat spada u malobrojnu grupu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata

    Špinat spada u malobrojnu grupu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata

    Foto: Ilustracija


Pripremanje špinata

Prije pripreme, špinat treba dobro oprati da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja. Najbolje ga je staviti u veliku zdjelu s čistom hladnom vodom, pa rukom praviti kružne pokrete kroz vodu i špinat. Na taj način se od listova špinata razdvaja prljavština koja zaostaje u vodi.  

Listove zatim treba maknuti iz vode, vodu proliti, a u zdjelu ponovo uliti čistu vodu i u nju vratiti špinat. Postupak ponavljati sve dok u vodi više ne bude prljavštine. Najčešće je potrebno vodu promijeniti tri puta.

Dobro je znati

Špinat spada u malobrojnu grupu namirnica koja ima mjerljivu količinu oksalata, komponenata koje se, ako su u tjelesnim tečnostima prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme. 

Oksalati mogu ometati apsorpciju kalcija, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcija sugerira da špinat jedu bar dva-tri sata prije nego što unose kalcij.

Više o temi Djeca

SAVJETI
Uporna tjemenjača - šta raditi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na