SAVJETI Roditelji budite oprezni

Kada djeca smiju ostajati sama kod kuće

U pitanju su velike individualne razlike, a idealno vrijeme zavisi od spremnosti djeteta.

Avaz.ba
14.06.2020 18:11

Djeca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama

Foto: Ilustracija

Mnogo češće se postavlja pitanje kada bi dijete smjelo da ostane samo kod kuće i koliko dugo. Ne postoji univerzalno vrijeme koje bi važilo za svu djecu i određivalo njihovu spremnost da ostanu prvi put sama kod kuće. U pitanju su velike individualne razlike, a idealno vrijeme zavisi od spremnosti djeteta.

Obavite odgovarajuće pripreme s djetetom

Ipak, većina roditelja je prisiljena da zbog poslovnih obaveza već oko pete godine povremeno ostavlja djecu samu. Iako je ovo prerano i nije preporučljivo, ukoliko se pridržavate principa postepenosti, obavite odgovarajuće pripreme s djetetom, a vaše zadržavanje van kuće nije dugo... i u ovom uzrastu se može povremeno, na kraće intervale, prakticirati.

Vježbajući djecu da ostaju sama u kući - u početku po nekoliko minuta, a kasnije sve duže, vi vježbate njihovu samostalnost. Osjećanje da ste im povjerili odgovornost boravka bez vašeg prisustva utiče na porast samopouzdanja i praktičnog snalaženja. Kao što je važno da naučite djecu da se samostalno igraju, samostalno vezuju pertle, samostalno peru ruke... za njihovo samopouzdanje, formiranje pravilne slike o sebi, osjećanje sigurnosti - važno je i da ostaju sama u kući. Ipak, još je važnije da ne poranite s ovakvim zahtjevima.

  • Obavite odgovarajuće pripreme s djetetom
    Obavite odgovarajuće pripreme s djetetom Foto: Ilustracija

Naime, djeca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama, odnosno nije sigurno da će biti bezbjedna bez nadzora. Dijete može da ostaje samo oko desete godine, ali tek na nekoliko sati. Smatra se da u ovom uzrastu može da se snađe i pravilno reagira u hitnim situacijama.

S druge strane, ukoliko niste pritisnuti sopstvenim poslovnim obavezama, 12. godina je krajnje vrijeme kada je za dijete važno da počne povremeno da ostaje samo u kući. Jer, ukoliko i poslije 12. godine dijete ne iskusi da je za pojedine situacije samo odgovorno, ili se ne osjeća dovoljno samostalno, može odrasti u nesigurnu i zbunjenu osobu, zavisnu od svoje okoline.

Šta je važno da dijete zna?

• koga treba da pozove u slučaju opasnosti,

• da zna putem telefona precizno i tačno da objasni ili izgovori svoju adresu,

• da nikog ne pušta u kuću bez vašeg dopuštenja,

• da nepoznatima koji zvone na vrata ne treba da otkriva da je samo kod kuće,

• kako treba da postupa u slučaju požara,

• da može slobodno da vam se obrati kad god ga nešto uplaši ili se osjeća neprijatno.

Komentari

NA VRH