SAVJETI Djeca se ne rađaju sa osjećajem odgovornosti

Naučite vaše mališane koliko je važno da održavaju ličnu higijenu

Prirodno je da mališani o tome ne razmišljaju mnogo, ali ne i da im se ne kaže kako - prije i poslije jela treba ruke prati

Avaz.ba
14.06.2020 23:33

Zadatak roditelja je da ih nauče da je važno da održavaju ličnu higijenu

Foto: Ilustracija

Djeca se ne rađaju sa osjećajem odgovornosti prema čistoći tijela, nego je zadatak roditelja da ih nauče da je važno da održavaju ličnu higijenu, kako bi što manje "kupili" viruse, "zaradili" infekcije i uopšte sačuvali zdravlje.

Moraju što češće da peru ruke

Prirodno je da mališani o tome ne razmišljaju mnogo, ali ne i da im se ne kaže kako - prije i poslije jela treba ruke prati... I ne samo to. Važno je da ih operu čim se vrate kući sa ulice, i to toplom vodom i sapunom, da trljaju najmanje 20 sekundi i da ih obrišu peškirom ili maramicom. Roditelji moraju da im objasne da tako sprečavaju razne "štetočine" da ih napadnu. U vrijeme virusa bilo bi poželjno da kod sebe imaju i sredstvo za suho pranje ruku. 

Da nosić brišu maramicom

Mališani su nehajni, pa nos ili uopšte ne čiste ili to urade onako usput, o majicu. Kišu i kašlju, a ne stavljaju ruke na nos i usta. Tako ugrožavaju i svoje i zdravlje okoline. Zato mora da im se predoči da je bitno da uvijek uz sebe imaju papirnate maramice. Da bi to brže usvojili, kupite im neke dječje, mirišljave, sa lijepim radom. I neka znaju da posijle upotrebe moraju da ih bace u korpu, a ne da ih drže u džepu.

  • Važno je da ruke operu čim se vrate kući sa ulice
    Važno je da ruke operu čim se vrate kući sa ulice Foto: Ilustracija

Da se redovno tuširaju

Objasnite im da bi svako veče trebalo da speru prljavštinu koju su pokupili tokom dana, jer tako u krevet odlaze čisti, a sutradan se bude zdraviji. Potrudite se da to usvoje bez otpora, tako što ćete im dopustiti da uživaju u kupanju, uz neki lijep šampon koji su oni izabrali ili omiljenu gumenu igračku.

Da zube peru ujutru i uvečer

To što su mali, ne znači da ne treba da održavaju higijenu zuba i usne duplje, a to se postiže ukoliko se dva puta (ili tri) "druže" sa četkicom i pastom. Najkraće dva minuta. Tako će od ranih dana usvojiti naviku da čuvaju svoj osmjeh i ne kvare zubiće. 

Da svakog dana mjenjaju veš

Ako kao mali usvoje da održavanje higijene znači da u krevet odlaze čistog veša, to će im postati prirodna stvar. Objasnite im da je ljepše kada mirišu i oni će to shvatiti kao nešto što bi trebalo da se podrazumijeva, a ne kao teret. 

Komentari

NA VRH