ISTRAŽIVANJA Tvrdnje stručnjaka iz Instituta Karolinska u Švedskoj

Zašto se djeca debljaju

Taj kasni odlazak u krevet je bio faktor koji se isticao

Piše: Avaz.ba

Rizik od gojaznosti veći je kod djece starosti od šest godina

Foto: Ilustracija


Rizik od gojaznosti veći je kod djece starosti od šest godina koja odlaze kasnije na spavanje, ali naučnici, ipak, kažu da roditelji ne bi trebalo zbog toga da ih ranije tjeraju u krevet. Umjesto toga, roditelji bi trebalo da paze da djeca imaju izbalansiran način života kada su u pitanju obroci i vrijeme objedovanja, kao i odlazaka u krevet, rekli su stručnjaci iz Instituta Karolinska u Švedskoj, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu “Pediatrics”.

Istraživanje koje je, zapravo, dio veće studije o gojaznosti, pratilo je život 107 djece u Švedskoj. Naučnici su pratili težinu, visinu i obim struka kod djece od prve do šeste godine života. Sva su djeca bila približno iste visine i težine na početku istraživanja. Sedam dana zaredom, jednom godišnje tokom cijele studije, praćene su navike spavanja djece, uz pomoć uređaja na njihovoj ruci. 

  • Kraći san povezan s većim izgledima za gojaznost

    Kraći san povezan s većim izgledima za gojaznost

    Foto: Ilustracija


Naučnici su utvrdili da su djeca koja su često išla kasno na spavanje, iza 21 sat, imala veći obim struka i veći indeks tjelesne mase do kraja istraživanja.

Taj kasni odlazak u krevet je bio faktor koji se isticao. Bio je povezan s uvećanom težinom. Stručnjaci ističu da bi kasni odlazak u krevet iza 21 sat mogao da bude pokazatelj generalno nezdravijeg stila života, koji rezultira povećanjem težine, a ne da kasni odlazak u krevet direktno izaziva uvećanje težine.

Ranija istraživanja otkrila su da je kraći san povezan s većim izgledima za gojaznost u djetinjstvu.

Više o temi

NA VRH

Komentari