PROBLEMI KOD DJECE

Zašto mališani često trepću

To je ponovljeno otvaranje i zatvaranje očiju, mada, ukoliko je uzrok nedostatak spavanja, može postojati i trljanje očiju

Avaz.ba
23.06.2020 15:56

Kod izvjesne male djece ponovljeno treptanje je naprosto navika

Foto: Ilustracija

Problemi sa vidom male djece često prođu bez dijagnoze, jer su ona premala da bi se žalila. Prepoznavanjem znakova upozorenja i upozoravanjem dječijeg ljekara na njih, omogućit će se brza dijagnoza i liječenje.  Treptanje je vrlo čest problem. Ko je tome sklon? Svako malo dijete. Šta je zapravo treptanje? To je ponovljeno otvaranje i zatvaranje očiju, mada, ukoliko je uzrok nedostatak spavanja, može postojati i trljanje očiju.  

Uzroci: Kod izvjesne male djece ponovljeno treptanje je naprosto navika koju steknu kada primijete da brzo zatvaranje i otvaranje kapaka daje zanimljivu vizuelnu perspektivu.

Kod drugih to je navika imitiranja koju su pokupili od svojih vršnjaka; kod trećih to je rezultat nedovoljnog spavanja (ali će obično biti i drugih znakova kao što je razdražljivost) ili nagomilanog stresa (iako je ova reakcija mnogo vjerovatnija kad je dijete starije).

  • Veoma rijetko treptanje je manifestacija napada blage epilepsije
    Veoma rijetko treptanje je manifestacija napada blage epilepsije Foto: Ilustracija

Veoma, veoma rijetko treptanje je manifestacija napada blage epilepsije. Liječenje: Kada nije praćeno drugim simptomima, ponovljeno treptanje je obično benigno i samo se izliječi. U najvećem broju slučajeva samo od sebe prestaje u bilo kom roku od nedjelju dana do nekoliko mjeseci.

Ukoliko izgleda da je treptanje povezano sa stresom, smanjivanjem stresa u životu vašeg djeteta ovo ponašanje se često može privesti kraju. Bez obzira na to što je uzrok, ako zvocate djetetu zbog treptanja, veća je vjerovatnoća da ćete postići upravo suprotno - da se navika duže zadrži.

Ukoliko je treptanje praćeno bilo kojim simptomom, ali je bukvalno neprekidno ili izgleda kao da smeta vašem djetetu, posavjetujte se sa ljekarom.

Komentari

NA VRH