PROBLEMI KOD DJECE

Zašto mališani često trepću

To je ponovljeno otvaranje i zatvaranje očiju, mada, ukoliko je uzrok nedostatak spavanja, može postojati i trljanje očiju

Kod izvjesne male djece ponovljeno treptanje je naprosto navika. Ilustracija

Avaz.ba

23.6.2020

Problemi sa vidom male djece često prođu bez dijagnoze, jer su ona premala da bi se žalila. Prepoznavanjem znakova upozorenja i upozoravanjem dječijeg ljekara na njih, omogućit će se brza dijagnoza i liječenje.  Treptanje je vrlo čest problem. Ko je tome sklon? Svako malo dijete. Šta je zapravo treptanje? To je ponovljeno otvaranje i zatvaranje očiju, mada, ukoliko je uzrok nedostatak spavanja, može postojati i trljanje očiju.  

Uzroci: Kod izvjesne male djece ponovljeno treptanje je naprosto navika koju steknu kada primijete da brzo zatvaranje i otvaranje kapaka daje zanimljivu vizuelnu perspektivu.

Kod drugih to je navika imitiranja koju su pokupili od svojih vršnjaka; kod trećih to je rezultat nedovoljnog spavanja (ali će obično biti i drugih znakova kao što je razdražljivost) ili nagomilanog stresa (iako je ova reakcija mnogo vjerovatnija kad je dijete starije).



Veoma rijetko treptanje je manifestacija napada blage epilepsije. Ilustracija

Veoma, veoma rijetko treptanje je manifestacija napada blage epilepsije. Liječenje: Kada nije praćeno drugim simptomima, ponovljeno treptanje je obično benigno i samo se izliječi. U najvećem broju slučajeva samo od sebe prestaje u bilo kom roku od nedjelju dana do nekoliko mjeseci.

Ukoliko izgleda da je treptanje povezano sa stresom, smanjivanjem stresa u životu vašeg djeteta ovo ponašanje se često može privesti kraju. Bez obzira na to što je uzrok, ako zvocate djetetu zbog treptanja, veća je vjerovatnoća da ćete postići upravo suprotno - da se navika duže zadrži.

Ukoliko je treptanje praćeno bilo kojim simptomom, ali je bukvalno neprekidno ili izgleda kao da smeta vašem djetetu, posavjetujte se sa ljekarom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.