LIJEČENJE

Sunčanje kao terapija za žuticu

Koža bebe izlaže se plavoj svjetlosti jednom ili više puta tokom dana

Oči moraju biti zaštićene gazom. Ilustracija

Avaz.ba

24.6.2020

Jedan od načina liječenja "žutih" beba je fototerapija - terapija plavom svjetlošću. Naime, novorođenčad čija je koža žuta zbog povišene vrijednosti bilirubina u krvi, stavljaju se pod lampe koje emitiraju plavu svjetlost, talasne dužine od 420 do 470 nanometara.  Toksični bilirubin apsorbira ovu svjetlost, postaje rastvorljiv u vodi, pa se brže izlučuje putem jetre i bubrega. 

Koža bebe izlaže se plavoj svjetlosti jednom ili više puta tokom dana. Uporedo s fototerapijom, treba kontrolirati nivo bilirubina u krvi. Kada bilirubin dostigne vrijednost koja više ne može ugroziti novorođenče, s fototerapijom se prekida.

Dok je beba izložena djelovanju plave svjetlosti, oči moraju biti zaštićene gazom, da ne bi došlo do oštećenja mrežnjače oka. Mogu se javiti i drugi sporedni efekti. Tečne, učestale stolice posljedica su osmotskog efekta fotodegradacionih produkata bilirubina i slabije tolerancije mliječnog šećera. Zbog ovakvih stolica, kao i zbog povećanog protoka krvi kroz kožu, novorođenče gubi više tečnosti, pa mu je treba nadoknaditi.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.