KORISNO

Tri stadija bolesti

Ovaj stadij obično počinje nespecifičnim znakovima bolesti kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, malaksalost, glavobolja i slično

Piše: Avaz.ba

Javlja se vrlo visoka tjelesna temperatura

Foto: Ilustracija


Težina bolesti povezana je s proširenošću i izgledom osipa. Uobičajeni, klasični tok ospica može se podijeliti u tri stadija:  

- Stadij inkubacije - traje od 10 do 12 dana i u pravilu nema nikakvih znakova bolesti; tokom kojeg virus prodire u ljudski organizam (najčešće kroz sluznicu dišnih puteva), ulazi u krv i širi se po cijelom organizmu.

- Prodromalni stadij - traje od tri do pet dana s osrednje povišenom tjelesnom temperaturom, konjunktivitisom, sve izraženijim kašljem i pojavom Koplikovih pjega na sluznici ždrijela i obraza;

- Eruptivni stadij - s vrlo visokom tjelesnom temperaturom i pojavom tipičnog osipa koji se tokom iduća dva-tri dana postepeno širi od glave, preko trupa do udova, uvijek istim redosljedom. To je vrhunac bolesti, nakon čega slijedi postepen nestanak simptoma i u pravilu brz oporavak.

  • Postepeno se širi od glave, preko trupa do udova

    Postepeno se širi od glave, preko trupa do udova

    Foto: Ilustracija


Ovaj stadij obično počinje nespecifičnim znakovima bolesti kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, malaksalost, glavobolja i slično, no ubrzo nastupaju i prevladavaju simptomi kataralne upale dišnih puteva: hunjavica, suzenje očiju, bol u grlu, sve jači kašalj i konjunktivitis.

Oko drugog, trećeg dana kataralnog stadija na sluznici ždrijela i obraza javljaju se sivo-bijele, poput zrnca pijeska malene tačkice na crvenkastoj podlozi - Koplikove pjege.

U pravilu, najbolje se vide na sluznici nasuprot donjim kutnjacima, brzo se pojavljuju i nestaju, obično u jednom danu, a s obzirom na to da se gotovo isključivo javljaju kod ospica, patognomonične su za ovu bolest.

Svakodnevica
Za ospice je vakcina jedini lijek

Više o temi

ZDRAVO DIJETE
Za ospice je vakcina jedini lijek
KORISNI SAVJETI
Laganim vježbama od djeteta napravite genija

Više o:

Djeca Ospice Bolest
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na