ISTRAŽIVANJA

Majčino mlijeko može smanjiti rizik od sepse kod nedonoščadi

Otkriveno je da je majčino mlijeko s višim nivoom epidermalnog faktora rasta najučinkovitije u sprečavanju opasnih bakterija da uđu u krvotok

Avaz.ba
02.07.2020 09:15

Majčino mlijeko čuva bebino zdravlje

Foto: Ilustracija

Sastojak majčinog mlijeka može kod prijevremeno rođene djece smanjiti rizik od razvoja sepse, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da epidermalni faktor rasta iz majčinog mlijeka aktivira receptore na stanicama crijeva kako bi se spriječio prelazak opasnih bakterije iz crijeva u krvotok, gdje takve bakterije mogu potaknuti sepsu. 

Jednako tako, otkriveno je da je majčino mlijeko s višim nivoom epidermalnog faktora rasta najučinkovitije u sprečavanju opasnih bakterija da uđu u krvotok. Inače, kasniji nastup sepse predstavlja glavni problem kod prijevremeno rođene djece.  Kasniji nastup sepse može se desiti od najmanje 72 sata sve do 60 dana nakon rođenja i čini 26 posto svih smrtnih slučajeva kod prijevremeno rođene djece. 

  • Učinkovito u smanjivanju rizika od infekcije
    Učinkovito u smanjivanju rizika od infekcije Foto: Ilustracija

Rezultati ove studije ukazuju da majčino mlijeko, od svojih najranijih dana dojenja, vrlo učinkovito u smanjivanju rizika od infekcije. Za razliku od antibiotika koji imaju tendenciju da ubijaju bakterije neselektivno, majčino mlijeko koje sadrži veću količinu epidermalnog faktora rasta ne ubija štetne ili korisne bakterije u crijevima, nego ih samo drži dalje od krvotoka.

Komentari

NA VRH