KORISNO

Bolno nicanje zuba može da olakša nježan zagrljaj majke

Bebice su uznemirene, plaču, imaju povišenu temperaturu, dijareju i nesanicu, a sve to sa njima burno preživljavaju i mame i tate

Avaz.ba
03.07.2020 06:08

Trebalo bi da im olakša i specijalna glodalica sa vodom koja se čuva u frižideru

Foto: Ilustracija

Nicanje zuba je stresno za bebe, ali i za njihove roditelje, jer uglavnom ne znaju kako da pomognu malim bićima da se izbore sa nesnosnim bolovima. Bebice su uznemirene, plaču, imaju povišenu temperaturu, dijareju i nesanicu, a sve to sa njima burno preživljavaju i mame i tate.

Velikih mudrosti nema, ali stručnjaci uglavnom preporučuju da bebama nježno masirate bolne desni. Trebalo bi da im olakša i specijalna glodalica sa vodom koja se čuva u frižideru. Čajevi ili homeopatski preparati su stvar izbora i (ne)prihvatanja alternativnih savjeta, a mnogi sve nade polažu u ogrlice od ćilibara.

Ono što sigurno može da olakša ove muke jeste nježan zagrljaj majke, koji je često najljekovitiji, jer umiri bebu, pa ona bar privremeno zaboravi na bol.

  • Nemojte da pomješate ovo stanje sa upalom uha
    Nemojte da pomješate ovo stanje sa upalom uha Foto: Ilustracija

Inače, ako kao roditelj još niste prošli kroz ovu fazu, trebalo bi da znate da prvi zubići obično počinju da rastu između petog i šestog mjeseca života. Rijetko se događa, ali nije i nemoguće da se prvi zub pojavi tek posle 18. mjeseca. Ono što mnoge roditelje buni je to što desni mogu da otiču i bole i dvija mjeseca prije samog nicanja zuba, pa je beba nervozna i ne može da zaspi.

Ali, nemojte da pomješate ovo stanje sa upalom uha, koja je vrlo česta za bebice, i praćena je sličnim simptomima - odbijanjem hrane i suzama. Razliku ćete prepoznati po tome što će se kod problema sa uhom bol samo pogoršati, dok će u drugom slučaju s vremena na vrijeme da umine.

Komentari

NA VRH